Skocz do zawartości

Szukam odpowiedniego Akcelerometru do pracy inżynierskiej.

AdaX

Pomocna odpowiedź

Cześć

Buduję wibrometr ( nie mylić z wibratorem 👹 ) i szukam czujnika przyspieszeń. Ale mam pewne wymagania i popularne w polsce sklepy z elektroniką nie potrafią mi pomóc. Dlatego zgłoszę się tutaj. Najważniejszym parametrem jaki mnie interesuje jest jednoczesny pomiar z każdego z niezależnych kierunków.

proszę o pomoc.

Adam

A może jakieś liczby? Zakres przyspieszeń? Amplitudy? Częstotliwości? Szumy? Bo jeśli tak pytałeś w sklepach, to nic dziwnego, że nie umieli pomóc. Bo co tu odpowiedzieć?

Nad akcelerometrami 2 lub 3-osiowymi z wyjściem cyfrowym do końca nie panujesz. Nawet jeśli dostaniesz flagę (lub flagi) gotowości pomiarów w trzech osiach to nigdy nie wiesz, kiedy de facto pomiary zostały dokonane. No i teraz, jeśli dopuszczasz rozmycie rzędu 1/3 długości tego pomiaru, to OK, pewnie się taki nada. Przecież wszystkie dwa/trzy pomiary zostały dokonane w tym odcinku czasu nawet jeśli były robione i przetwarzane sekwencyjnie. Ale jeśli oczekujesz np. 1us jitteru to przejrzałbym akcelerometry z wyjściami analogowymi lub jednoosiowe. Możesz je umieścić ortogonalnie względem sibie i wyzwalać jednocześnie i jednocześnie próbkować sygnały lub startować konwersje w 2(3) przetwornikach ADC na raz. Możesz też użyć dwóch(trzech) układów S/H i jednego ADC. Nie wiem co tam umiesz wiec nie wiem co pisać.

BTW: Naprawdę sądzisz, że komuś tu myli się wibrometr (cokolwiek to jest) z wibratorem?

EDIT: Polecam ADXL354 lub 355. Oba mają ten sam, naprawdę świetny jak na komercyjnie dostępne scalaki system MEMS, ale jeden wyposażony jest w wyjścia analogowe a drugi ma dodatkowo trzy ADC, cyfrową obróbkę sygnału (filtry LP i HP) oraz interfejs szeregowy SPI/I2C. Analog wyposażył go także w dość unikalną możliwość synchronizacji wyników do zewnętrznego sygnału wyzwalania. Coś takiego wymaga obowiązkowo filtra interpolacyjnego i wersja 355 go ma i to jest właśnie to, czego potrzebujesz do jednoczesnego próbkowania trzech osi. Jeśli to Ci nie przypasuje, to ciężko będzie znaleźć coś lepszego. No chyba że szukasz taniochy do jakiejś wprawki - wtedy masz do wyboru mnóstwo czujników. Napisz więcej o wymaganiach jakie muszą spełniać te Twoje akcelerometry.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...