Skocz do zawartości

[Micromouse] Linearyzacja danych z czujników

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć wszystkim,

Mam pewne proste pytanie. Mam pobrane odczyty z czujników analogowych swojego micromouse w zależności od odległości. Ogólnie wiem co zrobić w przypadku zlinearyzowanych danych. Po prostu wykorzystam zwykłą zależność matematyczną y=ax+b po linearyzacji i w ten sposób będe w stanie określić rzeczywistą odległość od ścianki labiryntu. Lecz nie do końca wiem jak przeprowadzić linearyzację w excelu, wychodzi nie korzystanie z exela 😉 Mogłibyście mnie nakierować jak się za to zabrać? Bo jak rozumiem zlogarytmowanie logarytmem naturalnym poszczególnych odczytów z ADC nie wystarczy 😉

Przede wszystkim zamień osie, bo przecież to z ADC będziesz dostawał odczyty a chcesz dostać funkcję liczącą odległość.

Potem zastanów się jaka funkcja - z tych popularnych, może dobrze pasować do tego nowego wykresu. Widząc dwa punkty przegięcia jest oczywistym, że wielomian 3-go stopnia, ale może coś jeszcze? A może jesteś w stanie jakoś te czujniki ogarnąć by działały lepiej przy bliskich odległościach ? Wtedy, przy jednolicie wygiętej krzywej (teraz masz tak od 32 do 4-6cm) funkcja kwadratowa wystarczy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...