Skocz do zawartości

Zliczanie sygnałów z enkoder. Jaki mikrokontroler?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, potrzebuję zliczać sygnały z enkoder który na jeden obrót generuje 1024 impulsy. Enkoder podłączony jest do silnika 5000 obr./min. Co daje ponad 80000 impulsów na sekundę. Nie chcę projektować do tego celu własnej płytki. Myślałem o wykorzystaniu płytki od arduino ale w tym przypadku zegar to maks 16 MHz. Z tego co czytałem jest to trochę za mało. Myślałem nad wyborem czegoś z rodziny STM. Tylko nie miałem z nimi nigdy styczności i nie bardzo wiem co wybrać. Czy może ewentualnie zastosować przekładnię dla enkodera aby ograniczyć ilość impulsów(trochę szkoda - i raczej to ostateczność). Bardzo proszę o pomoc.

fun222, zdecydowanie najlepiej będzie jeśli skorzystasz z STMów, które mają wbudowane sprzętowe interfejsy do obsługi enkoderów. Wystarczy skonfigurować odpowiednio układ, podłączyć enkodery do wejść i to tyle... Będziesz mógł odczytywać ze zmiennej liczbę impulsów. Nie trzeba zliczać ich "ręcznie". Jeśli nie miałeś styczności z STM32, to sprawdź nasze kursy, zobacz czy dasz radę i działaj dalej 😉

Zacznij od przejrzenia tych dwóch kursów:

Kurs STM32 F4 – #1 – Czas poznać HAL, spis treści kursu!

Kurs STM32 – #1 – Zaczynamy! Spis Treści

Co do kursów to sprawdzałem i widziałem już rozdział co w którym STM F4 wykorzystywany jest do liczenia impulsów. Potrzebowałem jednak potwierdzenia bo nigdy z nich nie korzystałem. Zamówię chyba NUCLEO-F446RE z tego co widzę to płytka ma całkiem fajne możliwości rozwojowe.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...