Skocz do zawartości

Arduino Bluetooth - NRF51822, pomiar temperatury

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Zamierzam stworzyć prosty projekt mający na celu porównanie różnych czujników temperatury oraz bezprzewodową komunikację [Czujnik temperatury, Bluetooth] -> [bluetooth, Arduino]. Jednak przed zakupem chciałem się upewnić, czy mój zamysł jest słuszny.

Wybrałem ten moduł Bluetooth, oraz trzy czujniki temperatury: pierwszy, drugi, trzeci

Pomysł jest taki, żeby oprogramować moduł bluetooth, podłączyć do niego 3 wybrane powyżej czujniki temperatury, stworzyć osobne zasilanie oraz przesyłać dane do modułu bluetooth znajdującego się na arduino oraz je przetwarzać.

Moje pytanie jest takie, czy podany moduł bluetooth jestem w stanie oprogramować w taki sposób, żeby komunikował się i przesyłał dane z czujnika do modułu na arduino oraz czy podane czujniki będą w stanie się komunikować z modułem bluetooth?

Korzystam z Arduino Leonardo

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

Co chcesz porównywać w tych czujnikach? Wszystko przecież z góry wiadomo. Każdy z tych elementów jest dokładnie opisany: dokładności, rozdzielczości, błędy, protokoły komunikacyjne, obudowy, masy, wszystko. Po co wkładasz tyle pracy w wyważenie otwartych drzwi?

Każdy z tych czujników inaczej podłącza się do procesora. Pierwszy wymaga 1 linii i protokołu 1-wire, drugi oddaje napięcie które musisz zmierzyć "analogowo" a trzeci chce dwóch drutów i magistrali I2C. Mając w module BT procesor ARM, przetwornik ADC i umiejętność by to wszystko oprogramować możesz spokojnie każdy z tych czujników obsłużyć i wysłać dane w powietrze. Tylko po co?

Może napisz czego nie wiesz i co chcesz sprawdzać. Jest szansa, że ludzie wiedzą to od dawna - zaoszczędzisz mnóstwo roboty.

• Lubię! 1
Co chcesz porównywać w tych czujnikach? Wszystko przecież z góry wiadomo. Każdy z tych elementów jest dokładnie opisany: dokładności, rozdzielczości, błędy, protokoły komunikacyjne, obudowy, masy, wszystko. Po co wkładasz tyle pracy w wyważenie otwartych drzwi?

Każdy z tych czujników inaczej podłącza się do procesora. Pierwszy wymaga 1 linii i protokołu 1-wire, drugi oddaje napięcie które musisz zmierzyć "analogowo" a trzeci chce dwóch drutów i magistrali I2C. Mając w module BT procesor ARM, przetwornik ADC i umiejętność by to wszystko oprogramować możesz spokojnie każdy z tych czujników obsłużyć i wysłać dane w powietrze. Tylko po co?

Może napisz czego nie wiesz i co chcesz sprawdzać. Jest szansa, że ludzie wiedzą to od dawna - zaoszczędzisz mnóstwo roboty.

Hej, dzięki za odpowiedź. Porównuje czujniki, ponieważ moja praca inżynierska zawiera elementy przesyłu bezprzewodowego, głównie Bluetooth więc trzeba coś zmierzyć, coś porównać itd. Pozdrawiam !

To jeśli masz mieć "elementy przesyłu radiowego", to przesyłaj ciągi pseudolosowe generowane na bieżąco, wymyśl metody sprawdzania i poprawiania jakości połączenia (QOS) np. w kontekście zużywanej mocy, dostępności kanału itp. Co mają do tego trzy różne czujniki w dodatku dające tak mały strumień danych jak temperatura?

To jeśli masz mieć "elementy przesyłu radiowego", to przesyłaj ciągi pseudolosowe generowane na bieżąco, wymyśl metody sprawdzania i poprawiania jakości połączenia (QOS) np. w kontekście zużywanej mocy, dostępności kanału itp. Co mają do tego trzy różne czujniki w dodatku dające tak mały strumień danych jak temperatura?

Wiesz, jestem na wydziale specjalizującym się w pomiarach więc robię pracę, która będzie mierzyć coś rzeczywistego, a wymyśliłem sobie, że będzie to akurat temperatura i to jeszcze z trzech czujników więc przy okazji dokonam ich porównania. Pozdrawiam 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...