Skocz do zawartości

Arduino - system nawadniający

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej, chcę zrobić system, który będzie podlewał kwiaty, ale mam pytanie.

Planuję kupić pompkę wodna 1,5v - 6v, do tego chcę dodać ekran LCD. Czy do zasilenia takiego układu będzie odpowiednia bateria 9v podłączona do arduino, czy będę potrzebował dodatkowego zasilania?

Pozdrawiam.

Nie dodatkowego a podstawowego. Zacznij od liczenia a nie od planowania zakupów. Jak często i jak długo będzie pracować pompa? Najgorsze są odbiorniki wykonujące jakąś pracę: silniki, oświetlenie LCD. Policz sumę wszystkich prądów lub mocy wszystkich odbiorników: Arduino, ekranu, pompy i czego tam jeszcze. Napisz nam tutaj i podaj dokładnie typ baterii o jakiej myślisz lub samodzielnie podziel jej pojemność przez prąd całości. Wyjdzie ile godzin możesz z niej pracować.

Od razu Ci powiem, że z małej bateryki 9V (6F22, ok. 500mAh) to jeśli z tym wyjdziesz poza 5 godzin ciągłej pracy to będzie sukces. A po włączeniu pompy to i godzina.

A jakiego czasu oczekujesz?

Dzięki za odpowiedź! 😉

W zasadzie chcę użyć dodatkowo moduł RTC I2C 24C32, tak aby pompa uruchamiała się co 2 dni o określonej godzinie, więc w sumie bateria odpada. LCD - IIC/I2C 1602

Czy zasilacz 9V 1A będzie się nadawał do zasilenia całości?

Poza napięciem masz może jakieś dane nt. pompki? Dobrze by było jeszcze wiedzieć jaki jest pobór prądu, żeby dobierać zasilanie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...