Skocz do zawartości

Początkujący - budowa robota

Pomocna odpowiedź

Napisano

Wiec po przeczytaniu wszystkich tematow na forum decyduje sie na "waldka światłolubka"

Przeczytałem wiele tematów o jego budowie lecz, mało co zrozumialem;D

Najgorzej jest zrozumieć schemat i wg. niego lutwać na płytce.

Mam pewne doswiadczenie w kierunku elektroniki,modelarstwa,układów zdalnie sterowanych.

Autkami R/C i elektronikom interesuje sie już 3 lata. Zaczełem sie tym bawić jak miałem 10 lat.

Wiec pytania:

1.Możecie mi baardziej wytłumaczyć gdzie i jak połączyć elementy na płytce?

2. Fototranzystory treba łączyć + z - i - z + czy obojętnie?

3.mogę lutować lutownicą 40Wat pistoletową? (mała, poręczna)

4. Co robot zrobi jeśli z każdej strony będzie mu się świecić?

sory za błedy, pozdro Marek.

1. Gdzie chcesz, musisz polutować przewody do odpowiednich nóżek elementów.

2. Podłączyć Kolektor z + baterii emiter z - i nóżką scalaka tworząc dzielnik napięcia.

3. Tak możesz, jest to chyba transformatorowa, ale ja polecam oporową

4. Będzie jechał prosto.

2. Podłączyć Kolektor z + baterii emiter z - i nóżką scalaka tworząc dzielnik napięcia.

Hmm... I fototranzystor upieczony po oświetleniu (Ba, może nawet sam zaświeci 😃). Między masę a emiter dać rezystor odpowiedni dla danego fototranzystora i warunków oświetleniowych (najlepiej potencjometr).

Ja Ci to wszystko wytłumaczę.

Wezmę schemat Waldka światłoluba który już był publikowany na tym forum

Z tego schematu wynika że trzeba 1 i 16 nóżkę L293D podłączyć do VVC(+), 2 i 15 nóżkę do foto tranzystora ( fototranzystor ma dwie nóżki dłuższą i krótszą do nóżki 2 i też do rezystora, a dłuższą do plusa zasilania) natomiast jedną końcówkę rezystora obojętnie którą trzeba podłączyć do fototranzystora a drugą do GND(-),3 i 6 nóżkę do jednego i z silników( jeden silnik znaczy że trzeba oba wyprowadzenia silnika podłączyć do tych dwóch nóżek), to samo trzeba zrobić z nóżkami 11 i 14, nóżki 4 i 5 należy złączyć ze sobą i poprowadzić do minusa ( to samo trzeba zrobić z nóżkami 12 i 13).Wyprowadzenia o numerze 7 i 10 należy też poprowadzić do minusa, nóżkę 8 i 9 do plusa należy do prowadzić.

Rezystor może być z przedziału od 470om do 10kom.

Nóżki w układzie liczy się od góry z lewej strony lecąc w duł a potem znowu do góry.

Myślę żre powinno się udać.

Nóżki w układzie liczy się od góry z lewej strony lecąc w duł a potem znowu do góry.

Myślę żre powinno się udać.

Liczy się od wcięcia na układzie, tam jest góra.

Reyzstor nie może być 470 tylko 4,7k.

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...