Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, pytanie zapewne banalne, wręcz idiotyczne, dlatego proszę o wyrozumiałość, ale muszę uzyskać odpowiedź, gdyż nigdy nie zostało mi to należycie wytłumaczone, a sam jestem zbyt niedoświadczony, aby bazować na własnych domysłach.

Jak powinno się podłączać w praktyce, wyjścia Q w sterownikach PLC?

Na wszelkiej maści schematach w sterowniku PLC z każdego Q jest jedno wyjście (np. na żarówkę czy przekaźnik), podczas gdy w prawdziwym sterowniku przypadają po dwa wyjścia na jedno Q i symbol styku normalnie otwartego.

Jak powinienem to rozumieć? Do którego z dwóch wejść Q powinienem podpiąć przykładowy element elektroniczny?

4085853500_1403797445.thumb.jpg.ae746ed1e863d50958f72b27cf04c89f.jpg

Witam,
Wejście L+ to jest zasilanie sterownika

Wejście M to jest ziemia.

Wejście I0,I1,I2.... to są bezpośrednie wejścia zasilające do sterownika.

Natomiast te Q0,Q1,Q2... to są wyjścia. Tak jak się pytałeś, które służy do czego? To pierwsze służy do podłączenia np. przekaźnika, czasówki, żarówki itp. To drugie to jest ZASILANIE NIE MASA 😉

• Lubię! 1
To pierwsze służy do podłączenia np. przekaźnika, czasówki, żarówki itp. To drugie to jest ziemia. Wszystkie drugie wyjścia podłączasz do ziemi.

Dziękuje za odpowiedź, ale nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia. Jaki cel za sobą niesie istnienie drugiego wyjścia, skoro to pierwsze również musi zostać uziemione?

Z tego co się orientuję, to nie ma wymogu podłączania jednego z 'pinów' Q do masy. Jeśli chcesz z jakiegoś powodu mieć wspólną masę dla jakichś układów, to jedną stronę Q podłączasz do + zasilania, drugą stronę Q do + urządzenia zasilanego, a masę urządzenia zasilanego do masy całego systemu.

• Lubię! 1

Rzeczywiście sry. To są zasilania, nie masy jak

to jedną stronę Q podłączasz do + zasilania, drugą stronę Q do + urządzenia zasilanego, a masę urządzenia zasilanego do masy całego systemu.

Dziwne, bo na praktykach zdawało mi się, że podłączaliśmy te wyjścia do masy, ale nie będę już mieszał 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...