Skocz do zawartości

Problem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Mam problem otóż, potrzebuję lutownicę taką żeby nie popalić niczego w LF, czyli ilu watowa musi być.

Jakby ktoś chciał mógłby sprawdzić ten schemat ? 🙂

schemat.thumb.jpg.03177601b676e61273622fad410030bd.jpg

Schemat jest dobry, można by jeszcze dodać jakieś kondy na zasilaniu ale to już takie moje zboczenie żeby wszystko filtrować.

A lutownica.... ja osobiście odradzam wszystkie grzałki nie stacje. Bo kumple kupowali to badziewie po 30zł i pare razy polutowali i stwierdzali ze to szit jest.

Jeśli chcesz sie bawić dłużej z elektroniką to poszukaj za jakąś stacja. Stacja wcale nie musi być mocna. Moja ma 48W i jest to najlepsza stacja na jakiej pracowałem mimo że kosztowała 120zł (w tej chwili 160) a pracowałem na stacjach po 500-600zł.

• Lubię! 1

XYTRONIC 369 - chyba nie znajdziesz nic lepszego z półki cenowej ok. 100 zł 😎 używam ładnych parę lat i jedyne na co bym ją zamienił, to porządny hotair (na który mnie chwilowo nie stać) 😉

Z lutownicą się uporałem bo starszy załatwił mi po "fachu" stacje lutowniczą może pierwsze młodości nie jest ale na start bardzo dobra.

Piszcie co o niej myślicie 🙂

[ Dodano: 08 Sie 09 06:45 ]

Sory Decado pomylił mi się schemat z robotyka.net.pl z moim miały taką samą nazwę tylko, że mój nazywał się shemat prze "h"

Taka pomyłka nie powinna się zdarzyć 🙁

Mógłby ktoś sprawdzić 😕

100_6117.thumb.JPG.470b3cda28e856296e7f4170e501789c.JPG

shemat.thumb.JPG.a5fe54db4f32afaae18035d59e424c22.JPG

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzisiaj grot testowałem i lutuje świetnie także nietrzeba kupować nowego trudno będzie go wyczścić z kalafonii 😕

Na gorąco czyść wilgotna stara szmatka (bardzo gruba) Rozgrzej lutownice i szybkimi ruchami wycieraj. Czyli przeciągasz i zostawiasz na kilka sec by ci się to wszystko nie rozgrzało. Zamiast szmatki możesz tak o gąbkę. A co do szmatki nie może być z żadnych lateksów bo się topią. Musi być to jakaś bawełna.

• Lubię! 1

Wiem te tajniki stacji lutowniczej mam nawet specialne gąbki wycięte ze szmatki do naczyń 😅

Ale to i tak nie zmienia faktu że ty i Decado dostaniecie po browcu

Mógłby ktoś sprawdzić ten schemat ? 🙂

Jak będzie i tak bardzo ciężko spróbuj jakimś środkiem na bazie kwasu. Niektórzy olewają czystość lutownicy. Ale ja nie daje rady u mnie musi być czyściutka inaczej wychodzą okropne gluty

Osobiście to dla mnie jest to profanacja elwika, nalepki?

Przy lutowaniu jest ważna temperatura, czas w którym ta temperatura może się utrzymać podczas lutowania ( czyli moc i czas reakcji na zmianę temperatury ), stabilność temperatury, czas lutowania oraz dobór odpowiedniego grotu.

Dla elektronika wystarczy lutownica o mocy 35 wat, przy lutowaniu większych elementów maksymalnie 45-50 Wat.

Osobiście polecam Elwika i Wellera z lutownic grotowych, Wellera TCP-24 można dostać na allegro już za jedyne 160 zl nówkę bez trafo, oraz na allegro można dostać tanio groty, w cenie 5-7 zl za sztukę, bo dawanie 20 zl w sklepie to przesada.

Ps. następnym razem daj odpowiednią nazwę tematu.

Te nalepki to nie moja sprawka jak pisałem wcześniej starszy załatwił mi go po fachu także jeśli chodzi o nalepki to pretensje nie do mnie 😅

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...