Skocz do zawartości

Licznik wejść do pomieszczenia

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry,
Chciał bym zbudować urządzenie "licznik ludzi wchodzących i wychodzących z pomieszczenia", miało by być umieszczone na suficie przy wejściu, na podstawie detekcji ruchu z dwóch fotokomórek chciał bym wykrywać czy osoba weszła czy wyszła, i w związku z tym mam parę pytań:

Czy jest możliwe podłączenie do raspberry dwóch czujników HC-SR501, czy jest możliwe wyznaczenie kierunku ruchu na podstawie odczytu z tych dwóch czujek, w jakiej odległości minimalnej od siebie musiały by być umieszczone od siebie, czy można ograniczyć detekcję z tego czujnika na tyle żeby nie "łapała" ruchu z całego pomieszczenia tylko przy zbliżeniu się na np 0,5 m, ew. jakie czujniki zamiast HC-SR501...

Będę wdzięczny za każdą poradę, opinię, schemat i fragment kodu który się tyczy mojej sprawy.

Dziękuję za link, ale bardzo mi zależy żeby projekt był oparty na raspberry, będzie pełnił dodatkowe fukncje (serwer http, wizualizacja danych w postaci wykresu)

Powiedz więcej proszę na temat bramek świetlnych, jaki to rodzaj czujnika i czy jest dostępny dla raspberry:)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...