Skocz do zawartości

Moduł radiowy RFM69HW na STM32F103 (minimalne podłączenie)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć!

Jak w temacie chciałbym spytać forumowiczów o to czy mieli może styczność z modułem RFM69HW i czy podłączenie go (schemat widoczny niżej) jest wystarczające do kompletnej komunikacji modułu z mikrokontrolerem STM32 z wykorzystaniem interfejsu SPI ?

gdzie : NSS - linia wyboru urządzenia na SPI tj. CS, RESET, linie DIO 0-5( podpiąłem tylko linie DIO 0). Pytanie właściwie jest takie : CZY muszę podpiąć linie DIO1,...,DIO5 do mikrokontrolera czy mogę je pominąć ??? Pytam bo jeszcze nie zdążyłem doczytać całej dokumentacji (spieszę się z wydrukiem płytki, później zajmę się programowaniem obsługi modułu), a zauważyłem, że w większości projektów korzysta się z linii interfejsu SPI + DIO0 + RESET i tyle. Linie DIO są liniami konfigurującymi moduł ale chyba można to zrobić bez nich wykorzystując tylko interfejs SPI???

A i...drugie pytanie : czy można zmierzyć moc sygnału radiowego odbieranej przez taki moduł a nadawany przez taki sam w jakieś odległości od pierwszego ? Pytam bo chciałbym wykorzystać tkz. metodę trilateracji do lokalizacji robota mobilnego w przestrzeni XY z wykorzystaniem 3 wież oraz modułu na robocie zobrazowanej na poniższym rysunku :

Dzięki, za wszelkie uwagi i wskazówki!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...