Kajakk Napisano Sierpień 10, 2009 Udostępnij Napisano Sierpień 10, 2009 Witam! Otóż mam problem z którym nawet wstyd mi wychodzić na to forum... Byłem sobie w sklepie kupić rezystory. Jest to moje pierwsze podejście praktyczne do elektroniki. Myślałem że niczym mnie dziś pani w sklepie nie zaskoczy, a tu się nagle okazuje że do kupna potrzebne 2 parametry 🤣 . O rezystancji wiem, co chyba jest jasne, inaczej nie kupował bym rezystorów. Moje pytanie brzmi: co to za drugi parametr, i jak mam sobie obliczyć zapotrzebowanie. Pani w sklepie nie jest najmilszą osobą jaką znam, w ogóle wolałbym żeby istniało w tym sklepie coś takiego jak samoobsługa 👹 , więc jeśli znów zostanę czymś zaskoczony źle się może to dla mnie skończyć... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Sierpień 10, 2009 Udostępnij Sierpień 10, 2009 zapotrzebowanie? No chyba jej sie coś w pupie poprzewracało. Drugi wazny parametr to moc rezystora. W znaczącej większości kupuje się rezystory 0.125W albo 0.25W. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Sierpień 10, 2009 Udostępnij Sierpień 10, 2009 A moc się liczy U x I, czyli napięcie razy natężenie. Aha i jeszcze jest tolerancja, czyli o ile może różnić się rezystancja od podanej wartości. Zwykle używa się 5%, chyba, że potrzeba większej dokładności. 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SeerKaza Sierpień 10, 2009 Udostępnij Sierpień 10, 2009 Tej pani serio coś się poprzewracało zazwyczaj potrzebne są ćwiartki albo jedna ósma. Nudzi się jej chyba i tyle. A moc to tak jak ktoś wcześniej pisał UxI. Jak będzie jeszcze marudzić i pytać jakie mów że chcesz tzw spieki (spiekane weglowe) Bo są jeszcze metalizowane , drutowe, precyzyjne itd [ Dodano: 10 Sie 09 11:50 ] Jak co napisz jakie ci potrzebne dokładnie ci napisze co masz powiedzieć i niech się od ciebie odczepi. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Kajakk Sierpień 10, 2009 Autor tematu Udostępnij Sierpień 10, 2009 Dziękuję. Solved. Poza tym znalazłem inny sklep, gdzie pani nawet bez słowa łapała się za 0,25 😅 . Ludzie są dziwni... @EDIT No dobra może nie taki solved 🙂. Drugie pytanie brzmi: jakie parametry ma fotodioda? Mam zamiar zrobić Waldka światłoluba na LM(coś-tam). Przy schemacie jest napisane: 2x fotodiody odbiorcze. Żeby nie wyjść na durnia, teraz pytam się jakie parametry ma fotodioda, jakich użyć, i ile to ustrojstwo od sztuki kosztuję 🙂. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SeerKaza Sierpień 10, 2009 Udostępnij Sierpień 10, 2009 Może ciocia przyjechała. Czasami sprzedawcy jak widza ze początkujący. To specjalnie zaginają bo nie chce im się rezystorów za groszaki liczyć. Niewiedza że potem możesz kupić kilka procesorów za kilkanaście zł Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
profesorek_96 Sierpień 10, 2009 Udostępnij Sierpień 10, 2009 Jak Byś dał za mały rezystor (watów) to by się przepalał jak dasz większy to się nic nie będzie działo. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
lukpep Sierpień 15, 2009 Udostępnij Sierpień 15, 2009 Jak Byś dał za mały rezystor (watów) to by się przepalał jak dasz większy to się nic nie będzie działo. Niby czemy mialoby nie dzialac? Moc w watach informuje jaka jej ilosc rezystor jest w stanie oddac / rozproszyc bez zagrozenia uszkodzeniem. Im wieksza roznica miedzy moca znamionowa rezystra a ta faktycznie na nim wydzielana tym lepiej - mniej sie bedzie grzal. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »