Skocz do zawartości

Robot i pomieszczenie dla niego

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

mam w zadaniu odpowiedzieć na pytanie z jakich materiałów zbudować pomieszczenie, aby robot posiadający czujniki podczerwieni, nie wjeżdżał w ściany i inne przedmioty, oraz jakich kolorów użyć?

Nie mam pojęcia jak na to odpowiedzieć, bo przecież podczerwienią można ponoć widzieć przez ściany.

Prośba gorąca - pomóżcie.

Serdecznie pozdrawiam

No to może zacznij od przeczytania na wikipedii co to jest podczerwień, i jakie mamy jej rodzaje. Następnie polecam zapoznać się z konstrukcją i zasadą działania takiego "czujnika podczerwieni" (jakiś konkretny był w zadaniu, czy dowolny?), a nawet być może wykonania kilku eksperymentów z nim. Myślę, że to powinno dać dość informacji, żeby odpowiedzieć na to pytanie.

W wikipedii czytałem, szukałem również w google, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na to. Np. z czego powinny być ściany, ani jakie kolory, bo znalazłem jedynie informację o oświetleniu przedmiotów.

No to opisz tu jak działa taki czujnik, wtedy się możemy zastanowić jakie właściwości powinna mieć ściana, żeby to działało, a stąd już krótka droga do materiałów.

Bardzo dziękuję, ciekawy artykuł. Niestety nadal nie znam odpowiedzi na moje zagadnienie. Czy to oznacza, że nie ma znaczenia jakich materiałów na ściany użyję i jakie kolory zastosuję, bo i tak czujnik podczerwieni będzie widział ściany?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...