Skocz do zawartości

Problem z serwami

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam! Podłączyłem serwo Tower Pro SG5010 do RPi, zasilałem osobno z baterii i przetwornicy 5V. Wyczytałem że sygnał PWM sterujący serwem powinien mieć okres 20 ms wiec ustawiłem na pinie czestotliwosc 50 Hz i sterowałem wypełnieniem w granicach 5%-10%. Przyznam się, że na początku przez nieuwage przekroczyłem ta wartosc chyba do 70% jezeli dobrze pamietam. Wtedy gdy serwo znalazlo sie w max wychyleniu zaczeło "drgać" momentalnie je odlaczylem i poprawiłem bład. Potem serwo juz przestało reagować. Podłączyłem wiec serwo redox S90 i ono poprawnie działało. Jednak gdy uruchomiłem program ponownie, nie dawało żadnego znaku. Czy te serwa sie spaliły? Jeżeli tak to czemu? Okreciłem doł Towera i nie widać zadnych znaków spalenia ale to pewnie zaden argument.

Z góry dzieki za pomoc 😃

Hmm a jesteś pewien że sygnał generowany przez RPi jest poprawny? Sprawdzałeś oscyloskopem/analizatorem stanów logicznych?

Dodatkowo, czy jesteś pewien, że napięcie rzędu 3.3V jest wystarczające, aby serwo wykryło je jako stan wysoki?

Dobra, sprawa radox S90 rozwiazana - bateria była za licha i przetwornica nie dawała napiecia (działa na logice 3.3V). Jednak SG 5010 nie działa. Słychać takie lekkie "pukanie" i czuc to delikatnie jak trzyma sie serwo w ręku (niezależnie od logiki 3.3V czy 5V) :/ czy to wysokie wypełnienie sygnału mogło spalić serwo? i tak na przyszłość to jak najlepiej sterować serwem? jaką dać czestotliwość sygnału i jakie wypelnienie? w dokumentacji do SG 5010 znalazłem tylko ze dla jednego max wychylenia sygnał 1ms, dla drugiego max 2ms i dla srodkowego polozenia 1.5ms. nic o czestotliwosci z jaka to ma byc

Standardowa częstotliwość dla serw to 50Hz i każde powinno z taką działać. Dodatkowo serwa cyfrowe potrafią często pracować z wyższą częstotliwością, do 300Hz i czasem nawet więcej — wtedy zazwyczaj jest to wspomniane w nocie katalogowej. Jeśli dasz wyższą częstotliwość do serwa analogowego, to mniej więcej tak, jakbyś dał mu większe napięcie — będzie silniejsze, ale ryzykujesz spalenie, ale przydaje się to gdy zasilasz serwo niższym napięciem, niż dla niego normalnie wymagane — na przykład 3.7V z LiPo.

Jeśli twoje serwo stuka, to silnik się raczej nie spalił. Możliwe, że przy sygnale z za dużym wypełnieniem serwo wyjechało poza swoją dopuszczalną skrajną pozycję i zacięły się w nim trybiki. Spróbuj rozkręcić i zajrzeć do przekładni, tylko ostrożnie, żeby nie rozsypało ci się wszystko w rękach.

no wiec mam ustaloną czestotliwosc sygnału na 50Hz i kontroluje wypełnienie w przedziale 5-10 co odpowiada impulsa o dlugosci 1ms - 2ms. Gdy podłącze redox S90 to działa tylko że dziwne jest to że serwo nie wykonuje ruchu w 180 stopniach tylko w 90. a nawet w dokumentacji S90 jest podane, ze pozycja -90 -> 1ms; poz 0 -> 1.5ms i poz 90 -> 2ms.

a co to SG5010. zdjałem przekładnie i one chodzą płynnie w zakresie 180 stopni. jednak silniki chodzi takimi skokami z szybkoscia zalezna od wypelnienia i pozycji enkodera

filmik jak działa silnik:

czemu serwo redox S90 obraca sie tylko w obrebie tych 90 stopni i czy macie jakis pomysl co zrobic z tym SG5010? :/

@edit: pokreciłem troche silnikiem i zaczeło działac XD

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...