Skocz do zawartości

Serwomechanizm nie reaguje

Pomocna odpowiedź

Napisano

Czesc, mam sewromechanizm Tower Pro SG5010. Zasilam je z zasilacza sieciowego 12V i potem przez przetwornice step-down 6V, a sygnał PWM mam z RaspberryPI. Czestoliwosc PWM to 50 Hz a wypełnienie było w granicach 5-10%. Serow nie dawało żadnej odpowiedzi, jednak je rozkrecilem i przyłożyłem to 6V bezposrednio na zaciski silnika i silnik działał. Miałem serwo działało wczesniej bezproblemowo i ostatnio je wyciagnalem. Miałem na poczatku kilka problemow jednak troche metoda prob i blędów zaczeło działać.

Jakieś pomysły co mozna zrobic zeby to ruszyło. RPi ma na wyjściu 3.3V ale podpiałem je tez pod Arduino które ma 5V i też nic :/

Jadw1, jeśli silnik działa, a serwo (jako całość) nie działa, to może jest po prostu uszkodzona elektronika z serwa? Nie podłączyłeś przypadkiem kiedyś 12V do serwa? Szkoda, że już rozkręciłeś napęd, bo wtedy będzie ciężko z jakąś reklamacją. Na przyszłość najlepiej testować serwa prostym testerem lub nawet na NE555. Przykład takiego prostego sterownika znajdziesz tutaj: Kurs elektroniki II – #9 – czujnik przeszkód, sterownik serwa. Wtedy najprościej wykluczyć (lub zlokalizować) wadę napędu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...