Skocz do zawartości

Synchronizacja serw

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, jestem w trakcie budowy platformy Stewarta poruszanej przy pomocy 6 serw TP SG5010 i arduino leonardo. Niestety mam problem z ich synchronizacją i o ile zdaję mi się że to wina samych serw, wolałbym się upewnić. Problem mam następujący:

tak jak widać na filmie orczyki powinny ruszać się synchronicznie, symetrycznie, niestety tak się nie dzieje. Jedno z serw jest opóźnione? Zadane wartości katów są prawidłowe, sprawdzane wiele razy. Nawet zresztą widać, że pozycja końcowa przy każdej sekwencji jest taka sama. W kodzie zwyczajnie steruje serwami linika po linice, w sumie 6 serwami. Serwa zasilam 3A zasilaczem przy 6V.

actuators[0].writeMicroseconds(servoAngles[0]);
   actuators[1].writeMicroseconds(servoAngles[1]);
   actuators[2].writeMicroseconds(servoAngles[2]);
   actuators[3].writeMicroseconds(servoAngles[3]);
   actuators[4].writeMicroseconds(servoAngles[4]);
   actuators[5].writeMicroseconds(servoAngles[5]);

Na dokładności i synchronizacji mi zależy, gdyż platforma ma balansować kulke i nie mogę pozwolić sobie na małe skoki w bok spowodowane spóźnioną reakcją serwa. Moje skromne wnioski stawiają na słabej jakości analogowe serwo, ale mogę się mylić, guru nie jestem 😉 Poradzilibyście po jakich serwach mógłbym spodziewać się spełnienia postawionych wymagań ?

Eandrju, witam na forum!

Czy próbowałeś testować działanie serw parami (zamiast 6 na raz)? Warto zrobić taki test, aby wykluczyć problem z zasilaniem. Gdy będziesz używał tylko dwóch serw to pobór prądu będzie mniejszy, więc zasilacz będzie miał większy zapas. W tej chwili masz zasilacz 3A, przy 6 serwach daje to 500mA na serwo - trochę mało. Szczególnie, że podczas "rozruchu" mogą one pobrać pewnie sporo większy prąd.

• Pomogłeś! 1

I sprawdź parami albo (wszystkie razem) podłączone do tego samego sygnału. Zrób z kilku goldpinów rozgałęziacz w którym zwarte są wszystkie GND, ze sobą, wszystkie Vcc ze sobą i piny sygnałowe też. Pamiętaj o zasilaniu, to co pisał Treker o poborach prądu to prawda. Przy dynamicznym ruszaniu mogą brać w impulsie tyle co zatrzymane siłą (czyli ampery). Z doświadczenia wiem, że zdarzają się serwa wyraźnie inne niż pozostałe (wolniejsze, drgające, nie trzymające pozycji) więc nigdy nie kupuj tych elementów "na styk". Zawsze miej jedno-dwa w zapasie, choćby na ew. późniejsze awarie a często właśnie z powodu usterki w nowej sztuce. Kolejne, nawet o tej samej nazwie kupione za kilka miesięcy w celu wymiany jakiegoś padniętego może już być zupełnie inne.

Gość es2

Uruchom serwa poza platformą (bez obciążenia) i sprawdź czy poruszają się synchronicznie.

Uruchom serwa poza platformą (bez obciążenia) i sprawdź czy poruszają się synchronicznie.

Przecież na filmie umieszczonym przez autora tematu serwa pracują bez żadnego obciążenia. Są tylko przykręcone do obudowy.

• 1 miesiąc później...
Czy próbowałeś testować działanie serw parami (zamiast 6 na raz)?

Wybaczcie za brak odpowiedzi przez półtorej miesiąca ;/ Studia nie pozwoliły mi znaleźć czasu na swoje projekty. Mieliście racje, problem leżał zdecydowanie po stronie zasilania. Zmieniłem zasilacz na ATX i bez obciążenie śmigają równo, problem powraca w mniejszej skali w momencie dołożenia platformy. ATX w teorii ma 30A na 5V wyjściu. Hmm może sumacyjny pobór prądu ze wszystkich linii 5V może być tak wysoki, a peak current na jednej lini zdecydowanie mniejszy? Ktoś mógłby mi to troszkę rozjaśnić ?

Gość es2

30A a 30A. W zasilaczu za 30zł jest inaczej a w takim za 70 inaczej. Trzeba by zbadać zasilacz.

Złącza. Kolejny temat. Przy prądzie 30A, na kiepskim złączu spadek napięcia może być duży, nawet 2V. Sprawdź w kartach katalogowych jaki jest max prąd złączy i jaka rezystancja.

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...