MAZ543 Napisano Maj 5, 2018 Udostępnij Napisano Maj 5, 2018 Dzień dobry, chciałbym zaprezentować konstrukcję mojego pierwszego robota. Jest to robot sterowany gestami. Gestów w sumie jest cztery, do przodu, do tyłu, w lewo, w prawo. Konstrukcja mechaniczna składa się z podstawy ZK-2WD, podstawa ta jest wyposażona w dwa silniki z przekładniami. Konstrukcja elektroniczna składa się z nadajnika i odbiornika gdzie w nadajniku zastosowano następujące modułu: Arduino UNO R3, nRF24L01 oraz MPU-6050, w odbiorniku zaś zastosowano: Arduino UNO R3, nRF24L01 oraz mostek H oparty na układzie L9110. Program odbiornika i nadajnika pisany samodzielnie praktycznie od podstaw. Poniżej film z działania robota (jakość nie zachwyca, ale ciężko mi było nagrać film jednocześnie sterując robotem): [ Dodano: 06-05-2018, 11:31 ] Wprowadziłem przed chwilą małą ale jakże istotną poprawkę, pojazd nie kręci się już tak szybko w kółko podczas skrętu i łatwiej jest nim teraz manewrować. Nie będę zamieszczał drugiego filmu po prostu informuje o tym 😉 Wprowadziłem drobne ale jakże istotne poprawki i postanowiłem ,że jednak sfilmuje działanie pojazdu, obecnie lepiej się nim steruje 😉 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Maj 8, 2018 Udostępnij Maj 8, 2018 MAZ543, bardzo ciekawy projekt, gratuluję oryginalnego pomysłu 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Xasyx Listopad 18, 2018 Udostępnij Listopad 18, 2018 Bardzo fajna zabawka :). Mała sugestia odnośnie sterowania. Zapewne niezbyt wygodnie teraz skręca się w lewo, może lepiej by było gdyby pozycją neutralną była dłoń nie w pozycji horyzontalnej, na płasko, tylko vertykalne , pionowo jak do ciosu karate :). Konstrukcja nadgarstka nie lubi wykręcać dłoń na zewnątrz ;) Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź