piotr96 Napisano Maj 26, 2018 Udostępnij Napisano Maj 26, 2018 Czy w płytce z kursu (Elbert v2) jest możliwe używanie pamięci Flash, zawierającej dane konfiguracyjne, we własnych programach? Jeżeli tak, to jakie adresy są ,,bezpieczne" (chodzi o niezamazywanie danych konfiguracyjnych)? W instrukcji do płytki Elbert jest napisane: ELBERT is shipped with 1Mbit SPI flash memory on-board which is primarily used forconfiguration storage. The first 500 kilobytes of SPI Flash memory will be used by configuration storage and rest of the memory space can be used for user defined purposes. Be careful not to write anything to first 500KB while using this memory for data storage. Natomiast manual do Elbert v2 nic nie mówi na ten temat. (Chyba, że coś przeoczyłem). Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
FlyingDutch Maj 26, 2018 Udostępnij Maj 26, 2018 Czy w płytce z kursu (Elbert v2) jest możliwe używanie pamięci Flash, zawierającej dane konfiguracyjne, we własnych programach? Jeżeli tak, to jakie adresy są ,,bezpieczne" (chodzi o niezamazywanie danych konfiguracyjnych)? W instrukcji do płytki Elbert jest napisane:ELBERT is shipped with 1Mbit SPI flash memory on-board which is primarily used forconfiguration storage. The first 500 kilobytes of SPI Flash memory will be used by configuration storage and rest of the memory space can be used for user defined purposes. Be careful not to write anything to first 500KB while using this memory for data storage. Natomiast manual do Elbert v2 nic nie mówi na ten temat. (Chyba, że coś przeoczyłem). Z góry dziękuję za odpowiedź. Cześć, zadałeś trudne pytanie. Dokumentacja mówi o Flash memory: 16 Mb SPI flash memory (M25P16). Elbert ma na pokładzie mikro-kontroler, który służy do wczytywania konfiguracji do pamięci Flash, ale jest też wyposażony w złącze "JTAG", które również może być uzyte do wczytania konfiguracji do pamięci Flash. Patrz sekcja: "Configuring Elbert V2 Using JTAG" w tym linku: https://numato.com/docs/elbert-v2-spartan-3a-fpga-development-board/ Nigdy tego nie próbowałem, ale być może można używając tej metody zaprogramować nie tylko część pamięci używanej do konfiguracji. Do czego chciałbyś używać takiej pamięci, bo jeśli chodzi o symulację niewielkiej pamięci ROM można do tego celu użyć wewnętrznych bloków pamięci zawartych w samym układzie FPGA? Możesz też zadać pytanie na forum firmy "Numato Lab" - tutaj jest link: https://community.numato.com/ BTW: być może poprzez odpowiednią "ręczną" modyfikację pliku bin (bitstream), można też zaprogramować część pamięci Flash używając programu do konfiguracji Elbert'a- ale ja nie wiem jak przygotować takiego hack'a 😉 Pozdrawiam. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotr96 Maj 26, 2018 Autor tematu Udostępnij Maj 26, 2018 Dziękuję za odpowiedź. Na forum numato znalazłem wątek dotyczący innych płytek (ze spartanem 6), odpowiedź była pozytywna. Jeszcze poszukam informacji w internecie, jeżeli nic nie znajdę, to zadam tam pytanie. Potrzebuję po prostu w projekcie (sterownik PLC) pamięci nieulotnej na program wykonawczy (nawiasem mówiąc obawiam się, że i tak będę musiał zakupić inną płytkę ze względu na małe zasoby logiczne Spartan 3). Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Elvis Maj 26, 2018 Udostępnij Maj 26, 2018 A nie łatwiej podłączyć po SPI pamięć eeprom? Niby fajnie używać pamięci, "która już jest" na płytce, ale z doświadczenia wiem że programując piny wspólne dla mikrokontrolera-programatora łatwo zablokować biednego Elbert-a. Poza tym należałoby się upewnić kiedy programator "oddaje" sterowanie SPI. Inaczej może być konflikt jeśli oba układy będą próbowały sterować te same linie. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
piotr96 Maj 27, 2018 Autor tematu Udostępnij Maj 27, 2018 Na pewno łatwiej podłączyć zewnętrzną kość pamięci, ale wiąże się to z ,,utratą" kilku pinów I/O, a tak miałbym całą ,,jednostkę centralną" na jednej płytce. Nie wiem jeszcze jak rozbudowany będzie mój projekt, dlatego na razie wstępnie badam wszystkie możliwości. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź