Skocz do zawartości

[Inny] Cubedot-bot - mój pierwszy samodzielny, prosty robot

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam wszystkich, 
jestem nowa na forum, w robotyce już trochę siedzę, jednak nigdy nie zajmowałam się samodzielnym budowaniem i programowaniem, zawsze pracowałam w grupach, tym razem jednak chciałam wziąć się za coś całkowicie swojego - ponieważ mało się znam na programowaniu w Arduino, pomyślałam o stworzeniu czegoś prostego i w miarę estetycznego - tak zrodził się pomysł "powołania do życia" Cubedot-bota. 
Pierwsza wersja to robocik przypominający z lekka humanoida w wersji torso, jednak na podstawce - podstawka będzie odczepiana z tego względu, że z czasem chcę go przenieść na platformę na gąsienicach i przerobić go na coś w stylu line followera. 

Podstawowe dane techniczne:
* Całkowite wymiary konstrukcji: 12 (w najdłuższym miejscu)x8x31 cm 
*Zasilanie: bateria 9V
*Kontroler: Arduino Uno

*Wykorzystane elementy:
- części obudowy z ABS i PLA
- opaski zaciskowe
- przewody
- wyświetlacz LCD
- czujnik odległości
- Arduino Uno
- płytki stykowe 400 otworów x3
- bateria 9V
- 2x serwomechanizm modelarski typu micro 
- 2 x chwytak typu micro
- buzzer
- przwód USB 
- aluminiowa tabliczka z grawerowanym napisem
+ kilka innych, małych elementów typu potencjometr

Aktualnie jestem w fazie łączenia elementów i programowania ich w Arduino, póki co gotowy jest wyświetlacz LCD (na zdjęciach jeszcze przed zaprogramowaniem) i czujnik odległości:
image.thumb.png.2a497920b7d372a1af4111c663679bd2.png

Szybki szkic projeku robota/części :
 image.thumb.png.1fe411eb5c10eacf17becdb3d5d31dc3.png

Więcej informacji i zdjęć pojawi się w edytowanym pierwszym poście z czasem - wraz z rozwojem tego mini projektu.
Będę wdzięczna za konstruktywną krytykę, a także rady co zmienić i na co uważać - aby dwa razy nie powtórzyć tych samych błędów.
Pozdrawiam!

Edytowano przez Koliak

Jak postępy w pracach nad projektem?

Dnia 8.08.2018 o 15:09, Koliak napisał:

Więcej informacji i zdjęć pojawi się w edytowanym pierwszym poście z czasem - wraz z rozwojem tego mini projektu.

Najlepiej aktualizacje publikować w kolejnych postach - wtedy wszyscy będą widzieli, że są jakieś postępy.

Chwytaki zostały już zamówione i czekam na przesyłkę. Tymczasem planuję rozbudowę projektu w przyszłości o funkcję Text to speech, aczkolwiek jeszcze uczę się o wykorzystaniu głośnika w przypadku Arduino. 

• Lubię! 1

Jak "ogarnę" Arduino na tyle by móc sterować jednocześnie wieloma serwomechanizmami i silnikami to z pewnością wezmę się za Raspberry Pi, które również mam w planach 🙂

Kiedyś budowałem hexapoda z 21 serw i sterowałem je z Arduino Mega programowym PWM i dało radę... Więc pewnie i tu się coś uda. Ale spotkałem się szybko ze ścianą nie do przejścia, gdy chodziło o w miarę dokładne obliczenia, komunikację i wszystko inne czego sterownik nie mógł już udźwignąć.

Dobrym pomysłem jest wziąć dedykowany sterownik serw i jak sugeruje @Treker zaprzęgnąć do pracy coś mocniejszego. Sterownik serw chociażby taki posiada interface UART i można śmiało komunikować się z Raspberry czy Arduino, a sterownik wykorzystać do "bardziej inteligentnej pracy".

Sterownik staje się też formą "interfejsu" dzięki czemu jak przyjdzie potrzeba wymiany jednostki sterującej to nie wpłynie na zachowanie serw.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...