Skocz do zawartości

Arduino Uno - budowa button box kodowanie.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam bardzo serdecznie :) na wstępnie przepraszam jeśli to nie ten dział ale to mój pierwszy post. Po zapoznaniu z kursem postanowiłem w końcu zrobić Button box-a do Ets2 - mówiąc prościej kontroler z dodatkową ilością przycisków powiększający możliwość funkcji w grze Euro truck simulator. Projekt ma być podobny do tego z linku :
https://www.youtube.com/watch?v=TZb1jX--16A
z tym tylko że u mnie na chwilę obecna bez wyświetlacza.

Mam już gotowy kod na 17 przycisków  ale zależy mi na tym żeby było ich 20 sztuk i możliwość podpięcia kilku pod jedno wejście digital.
Całość ma wyglądać mniej więcej tak : zdjęcie w załączniku - na zdjęciu zamiast jednego czerwonego( dźwigniowy )  przełącznik obrotowy .

12 sztuk przycisków psb off - (on)

3 sztuki dźwigniowy off - ( on) - jako zwierny/chwilowy

1 sztuka obrotowy wielopozycyjny  - ale każda pozycja, a potrzebuje off - on - on  podpięta pod jeden pin czyli w grze włącz światła pozycyjne, włącz światła krótkie

1 sztuka stacyjka off - on

1 sztuka starter off ( on ) - połączony pod jeden pin ze stacyjką jako zapłon

1 sztuka przycisk chwilowy podciągany - jako imitacja dźwigni ręcznego.

5 sztuk dioda sygnalizująca włączenie lub wyłączenie funkcji.

Czy jest tu ktoś w stanie pomóc mi w napisaniu kodu ? Lub poprawić mój żeby całość podłączyć pod piny digital ?

38872292_2097114560359991_5333256132066541568_n.jpg

A mógłbyś wstawić swój kod?

20 przycisków nie wepniesz bezpośrednio w Arduino UNO. Pozostaje multipleksowanie – tu odsyłam do artykułu na blogu jak obsłużyć multipleksowaną klawiaturę. 20 przycisków możesz w ten sposób obsłużyć mając 5+4 pinów. Ewentualnie możesz skorzystać z ekspandera ale to dodatkowy element.

• Lubię! 1
(edytowany)

w zasadzie na tą chwilę chcę podłączyć 17 sztuk bo tyle potrzebuję obecnie, ale z czasem chciałbym dodać i wyświetlacz - tak jak na filmie i zastanawiam się czy od razu kupić ekspander bo koszt to prawie nijaki zwłaszcza zamawiając gdzieś od chińczyków ( tak wiem jakoś nie za dobra ale na pierwszy projekt wystarczająca ) czy kombinować inaczej.

Po 19 podkleję kod bo obecnie jestem w pracy - w załączniku kod

UnoJoyArduinoSample-17_botones.rar

Edytowano przez alientv

Warto pomyśleć wcześniej co będziesz dodawał do projektu. Jeżeli chcesz wziąć wyświetlacz LCD to zależy jaki. Ten na filmie to pewnie coś takiego i sterujesz to równolegle poprzez zwykłe piny i z tego co widzę potrzeba ich 11 (ale można dodać też inny z komunikacją SPI).

Wtedy ekspander to podstawa. Popularne układy nie kosztują wiele, komunikują się po I2C więc powinno być bez problemów. Sprawdź tylko czy biblioteka której używasz nie będzie się z czymś gryźć – szybko przejrzałem kod na githubie i jest coś o wykorzystaniu SPI dla PS2 więc dobrze mieć to na uwadze.

oki to na początek podłącze 18 przycisków bez ekspandera  a później dołożę ekspander w razie potrzeby 

Pytanie tylko czy mogę podłączać też pod pin  A0 A1 ...

• 5 lat(a) później...
  • 3 tygodnie później...

Damian Szymański

nie działa mi to w grze i czy to jest wina programu czy płytki a morze czegoś innego to ma działać do fs 19/22 

dokładnie nie mogę zaprogramować przycisków i nie odczytuje go gra    

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...