Skocz do zawartości

Napięcie na pinach STM32 F103RB

Pomocna odpowiedź

Moim zdaniem wszystko jest jasno wytłumaczone we wcześniejszych postach, więc Treker ma w 100% rację - wystarczy przeczytać na spokojnie, jak nie pomaga, czynność powtórzyć.

@loromax proponuję zacząć sprawdzenie od zasilania. Podłącz tylko płytkę Nucleo do USB i sprawdź czy 5V oraz 3.3V jest na odpowiednich pinach. Kolejny etap testów to upewnienie się, że procesor "żyje" i wykonuje ten program który oczekujesz. Po pierwsze spróbuj zatrzymać program pod debuggerem, a następnie wykonać kilka instrukcji - jeśli to działa to może CPU jeszcze żyje. Następnie proponowałbym napisać program, który będzie machał pinem - najlepiej wolnym i jeszcze nie używanym. Znowu pod debuggerem możesz zatrzymać program i wykonywać kolejne instrukcje zmieniające stan wyjścia. Wtedy woltomierzem możesz sprawdzić, czy zmieniają się napięcia. Jak to zrobisz to możemy dalej kombinować.

A konkretnie co?

Źle ustawiany PLL? Nie włączone taktowanie GPIO? Może program lądował w wyjątku?

Nie mam pojęcia. Przeinstalowałem i śmiga.
Nie używałem tego STMa przez jakieś 2 miesiące i myślałem, że się coś popsuło (dziwne), ale to jednak błąd programu. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...