Skocz do zawartości

attiny13

Elektryk0

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich ostatnio wpadł mi w ręce Attiny13 smd i mam zamiar go wykorzystać

jednakowoż proszę o pomoc w celu ugruntowania moich informacji dotyczących

fabrycznego ustawienia oscylatora. Otóż z tego co wyczytałem o ile dobrze zrozumiałem w datasheet to oscylator wewnętrzny może być skalibrowany przy użyciu bitów CKSEL na 9.6 MHz albo 4.8 MHz jednak jest jeszcze jakiś bit CKDIV8 którym można jeszcze przedzielić tą

częstotliwość i teraz czy normalnie ten bit jest ustawiony tak, że mam częstotliwość 9,6MHz

czy może jakąś inną bo tu się trochę pogubiłem przy czytaniu. Jeżeli ktoś wie z jaką częstotliowością fabryczną pracuje taki tiny13 to proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.

Komentarz dodany przez: Treker

Proszę o poprawienie tematu tej dyskusji na taki, który dokładniej opisuje poruszany w nim temat.

Jak wrócę do domu z pracy to sprawdzę wieczorkiem, mam kilka sztuk właśnie w smd, i mam do nich dorobioną płytkę do testów (płytka z padami do procka plus złącze zasilania i programatora)

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No cóż sprawdziłem 3 nowe ATtiny13 -20SU i wszystkie miały ustawiony 9,6MHz, ale było włączone dzielenie przez 8, wiec pracowały na 1,2MHz. Załączam screen z Bascoma AVR:

• Lubię! 1

Koledzy, czy ktoś wie jak przy pomocy BASCOMA zmienić ustawienia tego attiny13 na 8MHz ??

Byłnbym bardzo wdzięczny za w miarę dokładny opis bo będę robił to pierwszy raz.

Z góry dzięki za odpowiedzi

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.