Skocz do zawartości

obsługa 20 serwo bezp.

klucha

Pomocna odpowiedź

Witam

Mam pytanko

Przykładowo mój robot ma obsługiwać ponad 20 serwo bezprzewodowo.

Jakbyście to zrobili?

Jedyny pomysł jaki przyszedł to komputer z wifi i laptop w robocie z wifi połączone w sieci u użyć zdalnego pulpitu.Do laptopa zrobić lub kupić serwo kontroler i w delphi np. napisać prog. do obsługi tego serwo.

Dobry pomysł?

Może jest inne rozwiązanie? [nie koniecznie sterowanie z kompa]

Dzięki

Pozdrawiam

ale jakie moduły?2 Karty wifi jedna w laptopie druga w stacjonarnym komputerze. Łączy się za pomocą zdalnego pulpitu[na ekranie pc stacjonarnego masz pulpit z laptopa i wszystkie zasoby odpalane są w laptopie]

Obsługa serw odbywała by się np przez LPT i program obsługujący napisać np. w delphi[znam go dosyć]

Transmisja radiowa chyba nie ma tak dobrego zasięgu jak np. wifi z anteną szczelinową

Dzięki za zainteresowanie:)

Właśnie pracuję nad bardzo podobnym zagadnieniem (serwokontroler MAS-SC16A na rs232,mostki pod lpt/przekaźniki na usb - wszystko oparte na płycie głównej z laptopa). Ale nie chcę póki co zdradzać nic więcej 🙂 Powiem tylko, że da się 😉 Problemem - jak na razie największym - jest budowa podwozia, które "uciągnie" ciężkie podzespoły (zwłaszcza akumulatory żelowe, których użyję) i jednocześnie będzie przystosowane do pracy "w terenie" (takie były moje założenia).

Dodam tylko, że takie urządzenie nie jest do końca zgodne z definicją robota, bo będziesz nim sterować. Dlatego myślę już o bibliotece opencv i "inteligentnym" systemie wizyjnym w oparciu o nią...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.