Skocz do zawartości

Napięcie progowe MOSFET (2n7000)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć. 

Ostatnio robiłem sobie mały układ z tranzystorami MOSFET 2n7000. Sugerowałem się dokumentacją, w której napięcie progowe określane jest na 0,8 - 3,0 V. W związku z tym rozumiem, że prąd powinien płynąć przez tranzystor dopiero gdy na bramce znajdzie się przynajmniej 0,8 V. Cały czas coś było nie tak aż w końcu przekonałem się, że tranzystor przewodzi też gdy na bramce jest mniejsze napięcie. Przestaje przewodzić dopiero gdy napięcia na bramce nie ma. Czyli rzeczywisty zakres napięcia progowego wynosiłby 0,0 - 3,0 V. 

Ogólnie jest mi to na rękę. Ale chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak to działa? Nie wierzę w błąd w dokumentacji. Trafiłem na jakąś wadliwą partię? Czy w jakiś sposób uszkodziłem (a w zasadzie ulepszyłem) tranzystory?

Pokaż schemat w jakim to badałeś. Tranzystor to nie jest przekaźnik więc nie ma tylko dwóch stanów przewodzi-nieprzewodzi. Jako napięcie progowe podawany jest potencjał bramki przy którym prąd drenu jest jakiś, podany w tabelce przy parametrze VGS(th). Dla jednych tranzystorów napięcie to jest mierzone przy prądzie Id np. 10uA a dla innych może to być dla 1mA. A jakiego prądu Ty oczekiwałeś? No, ale najważniejszy jest układ w jakim mierzyłeś. Mam  nadzieję, że w żadnej sytuacji bramka MOSFETa nie wisiała w powietrzu.

W załączniku jest bardzo nieprofesjonalnie pokazane jak podłączone są mosfety, mam nadzieję, że da się zrozumieć o co chodzi. Ogólnie mosfetami ustawiam kolor na taśmie LED RGB. 12V jest brane z Vin Arduino, sterowanie zaznaczone zielonym kolorem jest podpięte do pinów PWM Arduino. 

Mógłbyś proszę wyjaśnić o co chodzi z bramką wiszącą w powietrzu? 🙂

układ.png

Chodzi mi o układ którego nie pokazałeś - czyli jak sterujesz bramkami oraz w jakiej konfiguracji zauważyłeś, że 0V otwiera tranzystor.

Co tam jest na końcach tych zielonych drutów, jak to jest zasilane, z czego i jak do tego ma się zasilanie 12V z rysunku powyżej. Obwód sterowania bramki musi mieć wspólną masę (minus) z obwodem zasilania drenu. Nie widzę tego. A bramka nigdy nie powinna zostać niepodłączona tak jak właśnie widzimy to na obrazku.

Kurcze za dużo nie będzie widać bo sobie już to wszystko polutowałem 😕 Ale wszystko jest podpięte do Arduino więc masa powinna być wspólna. Od spodu zdjęcia chyba nie ma sensu robić bo i tak ciężko będzie się połapać. Zielone "kable" z wcześniejszego zdjęcia odpowiadają tutaj niebieskiemu, czerwonemu i zielonemu. 

0V nie otwiera tranzystora, właśnie dopiero przy 0V przestaje przewodzić prąd. A według dokumentacji powinien przestać przewodzić przy 0,8V (Vds = 0,8 - 3,0V).

Jak się zorientowałem, że prąd płynie przez tranzystor gdy na bramce jest mniej niż 0,8V - pisałem program do płynnego przechodzenia z jednego koloru na inny. Na bramkę podawałem napięcie od 0,8 do 3V i cały czas coś było nie tak, świeciło się za dużo kolorów na raz. Później sprawdziłem jak działa pojedynczy kolor na zakresie 0,8 - 3V i okazało się, że przy 0,8V na bramce kolor świecił całkiem porządnie 🙂 Później spróbowałem z 0,5V na bramce i kolor dalej się świecił. Przestał świecić dopiero gdy na bramce było 0V. W skrócie:

analogWrite(PIN, 0) //tranzystor nie przewodzi
analogWrite(PIN, 1) //tranzystor przewodzi, a według dokumentacji jeszcze nie powinien

I to nie jest tak, że na napięciu 0,01 - 0,8V na bramce kolor świeci z tą samą intensywnością, wtedy wiedziałbym, że tranzystor jest uszkodzony. Można zwiększać i zmniejszać napięcie w tym przedziale i kolor będzie robił się jaśniejszy i ciemniejszy. Czyli tranzystor działa tak jak powinien tylko, że w innym zakresie napięcia na bramce niż jest to określone w dokumentacji. I ciekawi mnie tyko dlaczego 🙂 Bo ogólnie jest mi to na rękę. 

Mam nadzieję, że nie zagmatwałem jeszcze bardziej.

IMG_20181028_231636.jpg

(edytowany)
11 minut temu, wiewior945 napisał:

pisałem program do płynnego przechodzenia z jednego koloru na inny. Na bramkę podawałem napięcie od 0,8 do 3V i cały czas coś było nie ta

1) To się robi PWM-em.

2) Oko ludzkie jak i dioda LED (żarówka też), nie ma charakterystyki liniowej i trzeba to skompensować.

Edytowano przez es2
(edytowany)

@es2 hmm... Trochę Cię nie rozumiem, dałem fragmencik kodu i widać, że steruję bramką przez PWM. Bramki są podłączone do wyjść 11,10 i 9, które obsługują PWM. 

Poza tym gdy odkryłem, że tranzystory działają z innym napięciem progowym to poprawiłem kod i wszystko działa tak jak trzeba. Pytam tylko ciekawości dlaczego napięcie progowe jest inne niż określił to producent.

Edytowano przez wiewior945
(edytowany)
8 godzin temu, wiewior945 napisał:

Trochę Cię nie rozumiem, dałem fragmencik kodu i widać, że steruję bramką przez PWM.

Nie dajesz schematu  i nie wiem czy nie ma tam filtru RC, ponadto kto napisał?

Na bramkę podawałem napięcie od 0,8 do 3V i cały czas coś było nie tak

Wyjaśnij, mi powyższe zdanie. Wytłumacz jak dziecku. Jest tam mowa oo napięciu czy PWM?

Poza tym gdy odkryłem, że tranzystory działają z innym napięciem progowym

Nie sądzę abyś coś odkrył poza swoja niewiedzą. Nieliniowe świecenie to normalne zjawisko o czym pisałem ja i @marek1707.

to poprawiłem kod i wszystko działa tak jak trzeba.

Nie poprawiłeś. Gdybyś poczytał o nieliniowości to byś użył korekty, np Gamma (kolejny temat rzeka).

Pytam tylko ciekawości dlaczego napięcie progowe jest inne niż określił to producent.

Nie jest! Źle sprawdzasz i tylko Ci się wydaje, że napięcie jest inne. Skoro sterujesz PWM, bez filtru dolnoprzepustowego, to na tranzystorze, w praktyce, masz GND lub Vcc.NIE MA POŚREDNICH NASPIĘĆ, pomijając bardzo krótką chwilę w czasie przełączania. Obejrzyj sobie to na oscyloskopie to zrozumiesz.

Edytowano przez es2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...