Skocz do zawartości

Zasilanie ATmega328

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat mojej propozycji podłączenia zasilania do ATmegi328 na płytce uniwersalnej. SS połączenia w załączniku.

Czy takie połączenie jest prawidłowe? Czy muszę prowadzić od zasilania osobny przewód na drugą stronę mikrokontrolera potem dopiero kondensator ceramiczny i na końcu wpięcie się do nóżki avcc?

2018-10-30 (1).png

2018-10-30.png

Dobrze zrobiłeś. Oba piny GND powinny być ze sobą połączone krótkim drutem, np. pod scalakiem. Jeśli nie planujesz jakichś precyzyjnych pomiarów przetwornikiem ADC, to nawet możesz zrezygnować z dławika i po prostu połączyć AVCC z VCC. Za to - w przypadku gdy zasilanie dostarczasz z zewnątrz (zasilacz?) przez kabelek i gniazdko - na płytce brakuje jakiegoś większego kondensatora np. elektrolitu 10.. 22uF/10V wstawionego między Vcc a GND. Malutkie 100nF "zasypują" dziury powstałe przez bardzo szybkie i bardzo krótkie przełączanie bramek w procesorze (i są obowiązkowe), ale nie poradzą sobie ze spadkami na kabelku. Także kup i wstaw coś większego. Co to będzie za urządzenie? Jakieś zupełne początki (mruganie diodką?) czy masz w planach coś poważniejszego?

BTW: Uprzedzając naszego Admina: czy byłeś już w Powitalni?

• Lubię! 1
(edytowany)

Będzie to alarm do pieca z termometrem, jeżeli chodzi o kondensator, znalazłem 10V 47uF, może być?

mam też większe, jakieś 220uF albo 100uF, robi to jakąś różnicę?

Edytowano przez v_wojtekk_v

Im większy tym wolniejszy, daj te 47uF.

Jaki czujnik? Dajesz jakiś wyświetlacz i gałki/przyciski czy tylko alarm akustyczny lub LED? Jak będziesz nastawiał próg alarmu? I przed czym będzie ostrzegał?

(edytowany)

Czujnik jest cyfrowy, jakiś dostałem ze sterownika pieca,

wyświetlacz będzie dokładnie ten: https://pl.aliexpress.com/item/0-91-Cal-128x32-IIC-I2C-Bia-y-Niebieski-OLED-LCD-Modu-wy-wietlacza-DIY-SSD1306/32879702750.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3da25c0fVmivcP

będzie jeden przycisk wyłączający alarm na 5 min.

zasada działania jest prosta, jeżeli temperatura osiąga 85 stopni C załącza się alarm sterowany mosfetem. na wyświetlaczu stale pokazywana jest temperatura, przycisk o którym mowa załącza osoba która już została poinformowana i podjęła działania by obniżyć temperaturę.

Edytowano przez v_wojtekk_v

"..cyfrowy, jakiś dostałem ze sterownika.."

Musisz dokładnie wiedzieć jaki to czujnik żeby go dobrze podłączyć i obsłużyć. Wyświetlacz strasznie malutki (mam taki), ale do samej temperatury to pewnie wystarczy. Z czego będziesz to zasilał? Masz tam jakieś 230V doprowadzone w pobliże? Bo jeśli z baterii, to ten  wyświetlacz połknie ją w tydzień-dwa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...