Skocz do zawartości

Zapis odczytanych danych z Arduino do bazy danych MySQL

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Programuję sterowaniem podlewania ogrodu. Chcę dane odczytane z czujników z Arduino przesyłać do bazy danych. Serwer jest lokalny w Xampie bo projekt robię na studia na zaliczenie przedmiotu.

Przesyłam dane do monitoru portu w CoolTerm'ie i zapisuję te dane do pliku tekstowego, później rozumiem, że można te dane przez plik php odczytać i zapisać do bazy, ale czy można to zrobić inaczej i łatwiej żeby przesyłać te dane z programu Arduino od razu? Dodam że nie chcę dodawać Ethernet Shield'a bo trzyma mnie budżet. Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi i pomoc w zrozumieniu tego zagadnienia.

Nie łącząc Arduino z siecią musisz skorzystać z jakiegoś "programowego pośrednika". Czy można inaczej, z pewnością tak, ale czy łatwiej? Napisz sobie skrypt odczytujący dane Arduino przesyłane z portu szeregowego, który utworzy odpowiednie zapytanie dla MySQL i po wszystkim - może Python? Specem od Pythona nie jestem ale jest cała masa tutoriali na temat obsługi portu szeregowego.

czyli potrzebuję program, który będzie się łączył z programem od Arduino i pobierał dane z tego programu, a następnie będzie te dane wrzucał do bazy MySQL poprzez wykorzystanie zapytań. Dobrze wnioskuję tak?

Taka myśl mi się nasunęła - ja bym tak kombinował chociaż podłączenie Arduino do sieci znacznie by sprawę uprościło przecież wspomniany przez Ciebie XAMP to serwer HTML, PHP i serwer MySQL. Będąc w sieci można się z serwerem połączyć bez koniczności pisania innych programów i problem z głowy. Czy ok 40zł za shield to koszt zaporowy? Można też zastąpić Arduino np. NodeMCU za ok. 35zł, a ten już posiada WiFi, programuje się prawie tak samo jak Arduino tylko musiałbyś rozważyć podłączenie czujników - ile, jakich i jak?

Witam.

Tu był rozwiązywany podobny temat i zadziałało: 

Co prawda wzbudził spore oburzenie po ogłoszeniu sukcesu przez autora, bo nie ma zabezpieczeń, ale jak masz wewnętrzny serwer to raczej nie będzie problemu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...