Skocz do zawartości

Problem z programowaniem ATmega328 przez USBasp


v_wojtekk_v

Pomocna odpowiedź

Witam,
Korzystam z tego poradnika odnośnie programowania ATmegi w Arduino IDE poprzez USBasp.

Niestety, podczas próby wgrania programu na ATmegę328P pojawia się błąd widoczny na drugim zdjęciu.
Pierwsze zdjęcie pokazuje moje komponenty.
Podstawka do programowania, ATmega328 oraz USBasp.
(Może muszę gdzieś indziej dać zworkę na USBasp?)
Sterowniki do USBasp pobrane i zainstalowane z tej strony:
https://www.fischl.de/usbasp/

Program mkARVcalculator prawidłowo wykrywa mikrokontroler przez USBasp.

2018-11-23 (1).png

2018-11-23.png

46517046_783662135303639_1969261755259420672_n.jpg

Link do komentarza
Share on other sites

Jeśli masz uruchomiony mkARVcalculator to programator prawdopodobnie jednocześnie nie będzie działał poprawnie w Arduino IDE. Próbowałeś wgrywać program, gdy aktywny jest tylko jeden program? Wgrywałeś przez mkARVcalculator jakiegoś hex'a, aby się upewnić, że całość działa na 100% poprawnie?

Link do komentarza
Share on other sites

Wgraj sobie sterowniki stąd https://zadig.akeo.ie/downloads/zadig-2.4.exe , ten program ma trzy drivery do wyboru, wskazujesz urządzenie USBASP, wybierasz który driver instalujesz i podmieniasz. Sprawdź która zadziała z Arduino czy tam MK jak wolisz (MK w  wersji Free zadziała tylko z Atmega8 i dwoma attiny). Możesz jeszcze ściągnąć AVR LAB++, ma nowsze AVR DUDE niż MK, jest free i obsługuje prawie wszystko. 

Link do komentarza
Share on other sites

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.