Skocz do zawartości

modyfikacja robota-nawadniacza

Hoskuld

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich użytkowników Diody! Zgłaszam się do Was z prośbą o pomoc...ale najpierw krótkie wprowadzenie.

W zamierzchłej przeszłości zbudowałem pewien system który trudnił się ( i nadal trudni )

podlewaniem roślin w moim salonie (takie nieco futurystyczne usprawnienie). Jest to bardzo prosta maszynka składająca się z kilku części: pompka przepływowa 12V, akumulator 12V 55Ah, małego silniczka DC, włącznika "sprężynującego" własnej roboty

oraz telefonu komórkowego. Z telefonu pozbyłem się głośnika, z płytki wyprowadziłem + i -

następnie w miejsce głośnika podłączyłem silniczek który gdy jest pod napięciem obraca niewielkim ramieniem któro z kolei zwiera ze sobą 2 styki kabla zasilającego pompkę.

Czyli gdy zadzwonie do "pompki" mały silniczek odpala pompkę która przez system rurek akwarystycznych podlewa 14 roślin. Gdy przerwe połączenie mała sprężynka odpycha ramię silniczka i tym samym pompka przestaje działać.

I teraz moje pytanie: Jak w miare łatwo zrobić system który sam bedzie sterowac pompką?

Chodzi mi o to aby wiedział że np: codziennie o 16:00 ma włączyć pompkę na 20 s. Da się to rozwiązać bez bawienia się w programatory i te sprawy? Z góry dziękuje za każdą odpowiedż. Pozdrawiam!

Komentarz dodany przez: Treker

Proszę zmienić temat wiadomości, na taki który będzie lepiej opisywał poruszany temat!

http://elportal.pl/ftp_05/200903podlewroslin.zip Projekt z edw. W tym linku znajduje się program i płytka drukowana.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic439160.html

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1026316&highlight=podlewanie+ro%B6lin&sid=

No niestety bez programatora to nic nie zrobisz. Mi akurat się popsuł i nie mogę żadnego sprzęciku wykonać 🙁

//edit: jeszcze to http://diy-elektronika.pl/63-bezprzewodowy-sterownik-nawadniania-do-16-sekcji

• Lubię! 1

Witam!

Dziękuję bardzo za pomocne linki, szczerze mówiąc nieco się zaskoczyłem ilością rozwiązań i modyfikacji. Możesz mi jeszcze przybliżyć koszty zbudowania takiego układu

( z jedną opcją, czyli okreslenie czasu odpalenia sprzętu ) ? Jakieś wskazówki co do

zaprojektowania układu?niezbyt sie znam na elektronice, lecz juz "uczęszczam" na kurs programowania... 😉

P.S

trzymaj 29 piwko, tylko najpierw odpowiedz bo po takiej ilości może być problem.POZDRAWIAM

Dziękuję bardzo za pomocne linki, szczerze mówiąc nieco się zaskoczyłem ilością rozwiązań i modyfikacji. Możesz mi jeszcze przybliżyć koszty zbudowania takiego układu

Który wybierasz link? Myślę że od 50zł do 90 zł ale to na oko. Zależy gdzie kupujesz, jakie elementy stosujesz i czy będziesz trawił płytkę czy będziesz lutować na płytce uniwersalnej. Z tego co patrze najprościej jest napisać to w BASCOMIE. Układ przy opcji że będzie tylko podlewał roślinkę przez 10 minut każdego dnia o 16.00 ograniczy się tylko do atmegi 16, zegara na I2C oraz przekaźnika i innych dyskretnych rzeczy. Dlatego określ się:

-co chciałbyś aby ten układ robił (czy ma mieć wyświetlacz itd.

- ile możesz na niego poświęcić kasy (wiem że jak najmniej 😃)

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Hm, to już większy problem.

A tak swoją drogą, to powiedz, skąd masz pompkę? Bo chodzi mi podobny pomysł od dłuższego czasu, bo kwiaty mi w pokoju schną a nie pamiętam, żeby je podlewać

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.