Skocz do zawartości

Transmisja radiowa

Jabuti

Pomocna odpowiedź

Witam mam problem z wybraniem modułów radiowych do mojego projektu.

Moduły mają przesyłać stan przycisku oraz wiadomość do wyświetlacza LCD, odległość między niemi nie zawsze będzie sama ale nie będzie przekraczała 1km oraz będzie między nimi przewyższenie.

Tu nasuwa się drugie pytanie czy muszę użyć 2 arduino?

Projekt to stoper odpalany przyciskiem w jednym miejscu (startu) oraz fotokomórki (mety).

Potrzebuję przesłać stan przycisku i informacje diodą o możliwości startu(opcjonalnie LCD tak jak napisałem powyżej).

Proszę o pomoc w wyborze osoby które się na tym znają, ja znalazłem moduł HC-12 SI4463 433MHz - 1000m. 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Co najmniej musisz użyć 2xArduino. W Europie LoRa może działać na 868MHz. Poza tym to byłby wydatek bardziej 100$ niż 20zł, LoRa może działać bez getaway'a na takie odległości?  HC12 może zadziałać na 1000m w warunkach laboratoryjnych przy pełnej widoczności, idealne anteny, raczej musiałbyś mieć trzy Arduino i ten trzeci moduł z HC12 na tym przewyższeniu do przekazania sygnału między startem a metą. Może gdybyś miał dokładny zegar w pierwszym  zsynchronizowany z tym na mecie i przekazał czas startu to mogłoby zadziałać.  Tak by być cały czas w gotowości i podtrzymywać połączenie by wysłać coś bez opóźnienia to pewnie powyłączasz wszystkim w okolicy działanie bram i tym podobnych sprzętów na 433MHz. Może jakiś 2xESP8266 z dobrymi antenami kierunkowymi i z routerem na wzniesieniu...

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.