Skocz do zawartości

Czujnik DHT11 (-20/+60)

Mrpatryk

Pomocna odpowiedź

Witam, posiadam czujnik DHT11  z tabliczki znamionowej wynika ze działa w przedziale -20/+60 stopni z dokładnością do 2st. Niestety u mnie ten czujnik tak szajbuje ze nie wiem co z nim zrobić.Cóż pokazuje wilgotność super mieści się w normie tych 5% dokładności zaś temperatury zawyża o 7/8 stopni, wyciągam go z lodówki ustawionej na 6 stopni to ten pokazuje 14/15 stopni. Gdy się ogrzeje pokazuje temperaturę " pokojową" 26/27 stopni gdy obok jego leży drugi DHT11 o przedziałach 0/50 i pokazuje 21 stopni ... Coś go boli i nie wiem co. Ktoś ma jakiś pomysł? Dodam ze kody do nodemcu v3 są identyko w jednym i drugim. Zastosowane rezystory to 4,7Kohm.

Cóż, te czujniki nie grzeszą jakością. Widocznie dane katalogowe to jedno a rzeczywistość to coś zupełnie innego. Nie trafiłem aż na tak spaprany egzemplarz, ale zdarzają im się wpadki - akurat u mnie głównie z wilgotnością, bo pomiar temperatury w porównianiu z RH jest trywialny i trudno go zepsuć aż tak jak piszesz. Pamiętaj jednak, że precyzyjne pomiary temperatury nawet  za pomocą idealnego czujnika są trudne, bo wbrew pozorom wiele rzeczy wpływa na temparaturę struktury. Nawet energia wydzielana przez macierzysty komputer przechodzi po kabelku (miedzianym przecież) i grzeje. Tak więc jeśli masz go na krótkim drucie podłączonego np. do Maliny, której procesor spokojnie może mieć 30 stopni więcej niż otoczenie to kilka stopni nadmiaru w czujniku nie wygląda już tak dziwnie. Do tego dochodzi grzanie samego czujnika podczas pracy. Zwykle producent wyraźnie podaje co jaki minimalny czas należy wykonywać pomiar by samonagrzewanie się czujnika nie wpływało istotnie na wyniki.  Poza tym stałe czasowe. Małe czujniki (np. gołe termopary czy obudowy typu QFN) są szybkie i wyrównują swoją temperaturę do otoczenia w kilkanaście sekund. DHT to spory klocek i potrzebuje dobrych kilku minut na stabilizację. No i jeszcze powstaje pytanie o wzorzec czyli z czym porównujesz wyniki pomiarów? Piszesz o ustawieniu lodówki na 6 stopni, hm.. akurat pokrętłu w sprzęcie AGD wierzyłbym najmniej. To co najwyżej delikatna sugestia że ma być trochę zimniej lub trochę mniej. To już nawet prosty multimetr wyposażony w wejście termopary jest lepszym miernikiem i spodziewałbym się tutaj co najwyżej 2 stopni błędu. Oczywiście jeśli posługujesz się jakimś termometrem laboratoryjnym (rtęciowym?) lub innym jakkolwiek kalibrowanym to nie mam tu zastrzeżeń. Najlepiej gdybyś do tego samego procesora podłączył dwa lub więcej identycznych DHT plus np. jakiś (drogi?) czujnik lub termometr wzorcowy któremu wierzysz, położył je obok siebie np. zamknięte w tekturowym pudełku po butach i po kwadransie odczytywał wyniki. Jeżeli któryś będzie wyraźnie odbiegał od wzorca i od innych to raczej.. do kosza. A jeśli chcesz gfo uratować to możesz zapamiętać jego błąd, napisać flamastrem na obudowie i kiedyś to go wykorzystać w jakimś mało znaczącym miejscu. Niestety w DHT i podobnych podwójnych czujnikach pomiar temperatury jest wykorzystywany jako baza do pomiaru wilgotności więc w tym przypadku także i RH jest raczej do bani. Opisz bardziej metodycznie i szczegółowo to co robiłeś, może jakieś rysunki zestawu pomiarowego? Warunki pomiarów itp?

• Lubię! 1

Co do RH to mam 100% pewność ze jest okej bo mam kilka ich z róznymi esp8266 i mieści sie w normie ma odchyl ok 2/3 % oprócz tego mam stacje pogodowa taka "kupną" i tez z nią sie zgadza, natomiast ta temperatura ... Jest jeszcze taki jakiś bład ze czasem wgl nic nie pokazuje , tzn 0... czy możne to świadczyć o padającym czujniku  ? w miejsce DHT11 podłączyłem DHT22 to już wgl magia ... pokazuje ciągle 0 tzn tam ten smieszny numer nieskończony ... 214... Od razu barometr szajbuje i nodemcu zawiesza sie.

Te czujniki mają dość wymagający czasowo protokół a na dodatek słabo trzymają tolerancje impulsów podawane w danych katalogowych. Jeżeli biblioteka napisana jest głupio albo z małymi i optymistycznymi marginesami czasów albo wręcz jest źle wykonywana na tym typie procesora lub systemu wielozadaniowego to dostajesz wyniki do czapy. Widziałem bibliotekę na Arduino której autor w ogóle nie zrozumiał działania protokołu i przesuwał jakieś bity bo mu się ich liczba nie zgadzała po czym rozbrajająco pisał w komentarzach, że nie wie dlaczego ale w ten sposób mu zadziałało i dostaje jakieś sensowne liczby.. Żeby potwierdzić że faktycznie to czujnik oddaje dziwne wartości musiałbyś mieć pewność co do oprogramowania. A tak to widzisz tylko wierzchołek góry lodowej: jakąś liczbę która jest np. kodem błędu i nie ma nic wspólnego z wielkością pomiaru albo wręcz jest jakimś śmieciem z pamięci bo funkcja nie oddała nic bo gdzieś zwisła.. Jeden czujnik może być w środku zakresu tolerancji sygnałów podanej w katalogu i soft z nim  działa a kolejny, tak samo dobrze mierzący (bo to nie ma nic wspólnego z przesyłaniem informacji do procesora) może być troszkę za blisko granicy i dana biblioteka już twierdzi, że ma problem z odczytem. One w środku mają generator RC który służy do taktowania pracy czujnika i generacji sygnałów cyfrowych podczas transmisji. Jeśli to skopali i troszkę  rozjeżdża się częstotliwość od sztuki do sztuki, to może być problem z odczytem, choć same pomiary są poprawne. Natomiast jeśli biblioteka twierdzi, że odczytała wszystko dobrze a wynik jest ewidentnie zły, no to czujnik wywalasz lub reklamujesz. Zawsze możesz spróbować potwierdzić to na innej płytce z innym procesorem i innym oprogramowaniem.

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.