Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć. Mam taki problem z konwerterem. Używałem go do programowania arduino pro mini i wszystko było okej. Zainstalowałem sterowniki żeby w ogóle komputer go wykrywał i wszystko śmigało ładnie. Próbowałem go dzisiaj podłączyć i nic. Komputer go nie wykrywa, diody na nim się nie świecą (nawet jak komputer go wcześniej nie wykrywał to świeciły). Na wyjściu Między VCC i GND jest 5V(nie wiem czy to pomoże). Sprawdzałem na innych portach ale to samo. Da się jakoś sprawdzić co jest nie tak i ewentualnie naprawić czy raczej umarł w kapciach?

9 minut temu, miszczu18 napisał:

Komputer go nie wykrywa, diody na nim się nie świecą (nawet jak komputer go wcześniej nie wykrywał to świeciły). Na wyjściu Między VCC i GND jest 5V(nie wiem czy to pomoże). Sprawdzałem na innych portach ale to samo. Da się jakoś sprawdzić co jest nie tak i ewentualnie naprawić czy raczej umarł w kapciach?

Jeśli nie świeci się nawet dioda PWR to raczej zły znak. Zakładam, że zworka 3,3/5V założona poprawnie?

No i tu jest problem bo nie ma zworki. Ten konwerter znalazłem na allegro i jest zapakowany tak jakby w folie termokurczliwą. Jedyne piny które z niego wychodzą to te do arduino

Ok, miałem przed oczami taki konwerter, który się najczęściej tutaj przewija 😉

konwerter-usb-uart-pl2303-wtyk-usb.jpg

Może w takim razie u Ciebie przestało stykać złącze USB? Nie ma żadnej reakcji jak poruszasz wtyczką włożoną do komputera?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...