Skocz do zawartości

Wykorzystanie Arduino UNO jako przejściówki USB

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam pytanie? Putty - chciałbym skonfigurować moduł WIFI po RS232(Tx, Rx) komendami AT. ARDUINO UNO chcę wykorzystać jako przejściówka USB/RS232 - czy wyciągać ATmega328 z modułu bo zostało powiedziane, że tylko jeden " slawe" może być podłączony do Tx i Rx. Wprost - czy ARDUINO UNO może spełniać funkcję przejściówki USB/RS 232. Czy można programować inny procesor(wgrany bodloader arduino) poza modułem UNO wykorzystując Tx i Rx i jak połączyć RESET

15 minut temu, Henrykk napisał:

ARDUINO UNO chcę wykorzystać jako przejściówka USB/RS232 - czy wyciągać ATmega328 z modułu bo zostało powiedziane, że tylko jeden " slawe" może być podłączony do Tx i Rx.

Tak, najlepiej wyciągnąć wtedy układ z podstawki. Jak masz oryginalne Arduino UNO to powinno działać jak dobra przejściówka USB/UART. Alternatywnie możesz napisać program wykorzystujący programowy UART w taki sposób, aby ATmega328 odbierała dane z komputera i wystawiała je na innych pinach, do których podłączysz swój moduł. Jednak w tym przypadku nie będzie to miało raczej żadnych zalet.

Pytanie wydzieliłem z poniższego tematu:

9 minut temu, Henrykk napisał:

USB/UART ?

Przejściówka między interfejsem USB oraz UART.

10 minut temu, Henrykk napisał:

Wtedy potrzebne są 3 linie. Trzecia - decyzja wyjścia lub wejścia.

Niestety nie rozumiem. Zadaj jakieś pytanie to będzie łatwiej pomóc.

(edytowany)

Przemyślałem, wprowadziłem w błąd. Pomyliłem rs 232 z 485 | 422

Dziękuję z info, że mogę wykorzystać, ARDUINO jako przejściówkę.

Jak realizowany jest reset peryferyjnego  procka - przez komendy UART?

Edytowano przez Henrykk

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...