Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Diodik - wielozadaniowy robot dla początkujących

Pomocna odpowiedź

Najlepiej będzie jak zrobisz dzielnik rezystorowy. Podłącz wtedy fototranzystor z jednej strony do VCC, z drugiej do rezystora 10k (lub inna wartość - dobierz eksperymentalnie), a z kolei drugą nóżkę od rezystora do GND. Wejście do procesora podłącz pomiędzy fotorezystor a rezystor (na ich łączeniu).

Najlepiej będzie jak zrobisz dzielnik rezystorowy. Podłącz wtedy fototranzystor z jednej strony do VCC, z drugiej do rezystora 10k (lub inna wartość - dobierz eksperymentalnie), a z kolei drugą nóżkę od rezystora do GND. Wejście do procesora podłącz pomiędzy fotorezystor a rezystor (na ich łączeniu).

Cały czas mowa o fotoTRANZYSTORZE?

chodzi o takie coś ?

Cały czas mowa o fotoTRANZYSTORZE?

Tak, cały czas chodzi o fototranzystor 😉 .

chodzi o takie coś ?

Tak, dokładnie o to chodzi, powstaje ci wtedy dzielnik napięcia.

Tak, dokładnie o to chodzi, powstaje ci wtedy dzielnik napięcia.

Wiem, co masz na myśli, ale dzielnikiem napięcia to to nie jest.

mati 6, ogólnie dobrze, tylko fototranzystor odwrotnie, bo tak nie zadziała.

OK. Być może jeszcze dzisiaj zrobię ten moduł z fototranzystorami, a w międzyczasie wstawie swojego robota do działu konstrukcji nieukończonych, jeśli uda mi się uruchomić mój stary aparat cyfrowy 😋

Tutaj pod wpływem światła nei zmienia się rezystancja tylko prąd.

Zmieniający się prąd powoduje inny spadek napięcia na stałej wartości rezystancji - jest to dzielnik napięcia.

Tutaj dochodzimy do definicji 😉

W praktyce pod warunkiem, że napięcie jest stabilizowane, nie ma różnicy. Gdyby napięcie nie było stabilizowane, to różnica byłaby ogromna.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...