FireMan Napisano Wrzesień 22, 2009 Udostępnij Napisano Wrzesień 22, 2009 Witam. Mam pytanie. Chciałbym zrobić sobie taki mały bajer a mianowicie sterowanie jasnością świecenia diody. Chciałbym do tego użyć pokrętła. Bateria 1.5V. I tu mam problem. Nie mogę znaleźć schematu i nie wiem jakie części będą potrzebne. Wiem że potencjometr, rezystory i kondensatory ale nie wiem jakie kupić dobre. Jeżeli temat już był to przepraszam. Szukałem ale nie znalazłem podobnego.
Sabre Wrzesień 22, 2009 Udostępnij Wrzesień 22, 2009 Po pierwsze, co to ma wspólnego z robotyką? Po drugie poczytaj proszę o podstawach elektroniki, ponieważ jest tylko 1 typ diody, który jest w stanie się zaświecić przy 1,5V, jest to dioda koloru czerwonego i to jeszcze selekcjonowana, więc nici z regulacji, jako, że na potencjometrze będzie spadek napięcia. Bez przetwornicy, która podwyższy napięcie nic z tego nie wyjdzie. PS. Oczywiście powyżej napisałem tylko częściową prawdę ponieważ jest jeszcze jeden typ diody, która się zaświeci przy 1,5V jest to dioda podczerwona .
FireMan Wrzesień 22, 2009 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 22, 2009 Wiem. Nie ma tu nic wspólnego z robotyką ale na tym forum jest tez wiele rzeczy związanych z elektroniką więc napisałem posta. Jeżeli chodzi o baterie to mogę dać 9V.
olimek Wrzesień 23, 2009 Udostępnij Wrzesień 23, 2009 Naprawdę FireMan, poczytaj o podstawach elektroniki np. na stronie www.dzikie.net a po przeczytaniu artykułów z ich strony wszystko ci się "rozjaśni"
Treker (Damian Szymański) Wrzesień 23, 2009 Udostępnij Wrzesień 23, 2009 Tak, jak było mówione to forum o robotyce, czytanie opisów działów nie boli. Przenoszę do "Warsztat".
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »