Skocz do zawartości

Sterowanie jasnością świecenia diody

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Mam pytanie. Chciałbym zrobić sobie taki mały bajer a mianowicie sterowanie jasnością świecenia diody. Chciałbym do tego użyć pokrętła. Bateria 1.5V. I tu mam problem. Nie mogę znaleźć schematu i nie wiem jakie części będą potrzebne. Wiem że potencjometr, rezystory i kondensatory ale nie wiem jakie kupić dobre. Jeżeli temat już był to przepraszam. Szukałem ale nie znalazłem podobnego.

Po pierwsze, co to ma wspólnego z robotyką? Po drugie poczytaj proszę o podstawach elektroniki, ponieważ jest tylko 1 typ diody, który jest w stanie się zaświecić przy 1,5V, jest to dioda koloru czerwonego i to jeszcze selekcjonowana, więc nici z regulacji, jako, że na potencjometrze będzie spadek napięcia. Bez przetwornicy, która podwyższy napięcie nic z tego nie wyjdzie.

PS. Oczywiście powyżej napisałem tylko częściową prawdę ponieważ jest jeszcze jeden typ diody, która się zaświeci przy 1,5V jest to dioda podczerwona 😃.

Wiem. Nie ma tu nic wspólnego z robotyką ale na tym forum jest tez wiele rzeczy związanych z elektroniką więc napisałem posta. Jeżeli chodzi o baterie to mogę dać 9V.

Naprawdę FireMan, poczytaj o podstawach elektroniki np. na stronie www.dzikie.net a po przeczytaniu artykułów z ich strony wszystko ci się "rozjaśni"

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...