Popularny post atlantis86 Napisano Styczeń 10, 2019 Popularny post Udostępnij Napisano Styczeń 10, 2019 (edytowany) Kolejny po EtherGeigerze projekt, którego celem było mierzenie warunków panujących w domu i warsztacie. Tym razem jest to cyfrowy termohigrometr (urządzenie do pomiaru temperatury i wilgotności powietrza), wyposażony w funkcję zapisywania danych zarówno na zdalnym serwerze, jak i lokalnie - na karcie pamięci. Sercem urządzenia jest mikrokontroler Atmega644. Do komunikacji ze światem służy popularny kontroler ethernetowy ENC28J60 oraz mostek UART <--> USB typu FT232. Interfejs USB został wyposażony w izolację galwaniczną, mającą chronić podłączany komputer. Obecnie USB jest wykorzystywane jedynie na etapie konfiguracji czujnika, chociaż początkowo planowałem dodanie możliwości zgrywania danych z karty pamięci. Konstrukcja posiada także wyświetlacz LCD od Nokii 5110, dzięki czemu możliwe jest szybkie sprawdzenie aktualnych odczytów, a elementem odpowiedzialnym za przeprowadzanie pomiarów jest popularny czujnik DHT22. Płytki na których zmontowane zostało urządzenie zostały wykonane metodą termotransferu, a następnie pocynowane stopem Lichtenberga. Był to jeden z moich pierwszych eksperymentów z tą metodą, po którym w pełni się do niej przekonałem - od tej pory stosuję ją konsekwentnie we wszystkich moich projektach. Jak widać na załączonych zdjęciach urządzenie powstało w dwóch wersjach. Oryginalny prototyp był zmontowany na nieco większej płytce, posiadającej gniazdo pełnowymiarowej karty SD oraz kontroler sieci w obudowie SO28. Trochę później powstała wersja zminiaturyzowana, korzystająca z układu w obudowie SSOP28 oraz kart microSD. Projekt ten był dla mnie także jedną z pierwszych okazji do eksperymentów z projektowaniem i drukiem 3D. Mniejsza wersja czujnika doczekała się bowiem specjalnej obudowy, wydrukowanej z plastiku ABS, a następnie wygładzonej w oparach acetonu. Program sterujący pracą urządzenia został napisany w języku C, za pomocą środowiska Atmel Studio. Wykorzystane zostały biblioteki FatFS oraz stos TCP/IP od Tuxgraphcs. Edytowano Styczeń 11, 2019 przez Treker Poprawiłem formatowanie. 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Styczeń 11, 2019 Udostępnij Styczeń 11, 2019 Właśnie zaakceptowałem Twój opis, możesz go teraz zgłosić do akcji rabatowej umieszczając link w temacie zbiorczym. Dziękuję za przedstawienie ciekawego projektu, zachęcam do prezentowania kolejnych DIY oraz aktywności na naszym forum 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »