Skocz do zawartości

Korzystanie z wiringPi na Raspberry Pi 3 model A+

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam! Dopiero zaczynam swoją przygodę z raspberry, więc proszę o wyrozumiałość Posiadam raspberry pi 3 A+, wgrany został system Raspbian ze strony producenta. Moim problemem jest fakt, że po uruchomieniu komendy <gpio readall> nie otrzymuję tabelki, tylko wyświetla mi się "Ooops - unable to determine board type… model: 14".  Bibiloteka wiringPi jest w wersji 2.46. Co powinienem zrobić, aby otrzymać tabelkę z informacjami o pinach? 

raspberry problem.PNG

@cami008, wydzieliłem Twoje pytanie z kursu Raspberry Pi, ponieważ dotyczy innego sprzętu niż ten, który jest używany w kursie 😉 

17 godzin temu, cami008 napisał:

Posiadam raspberry pi 3 A+, wgrany został system Raspbian ze strony producenta. Moim problemem jest fakt, że po uruchomieniu komendy <gpio readall> nie otrzymuję tabelki, tylko wyświetla mi się "Ooops - unable to determine board type… model: 14".  Bibiloteka wiringPi jest w wersji 2.46.

Bibliotek w wersji 2.46 pochodzi z marca 2018, czyli momentu wydania modelu 3B+. Nie ma chyba nowszej wersji, która wspierałaby model 3A+. Biblioteka nie może rozpoznać płytki, bo nie ma pojęcia, że taki model RPi istnieje. Niestety nie udało mi się znaleźć w Internecie żadnej wersji, która wspierałaby ten model. Może ktoś inny doradzi jakieś alternatywne rozwiązanie 😉

Pytanie wydzielone z:

• Pomogłeś! 1

Może ktoś inny jednak coś jeszcze doradzi, bo trochę to podejrzane. Nie mam tej wersji RPi, aby sprawdzić temat w praktyce, ale ciężko mi uwierzyć, że ten model nie byłby obsługiwany przez tak popularną bibliotekę.

• 3 tygodnie później...

@Franek, a dlaczego starsza wersja biblioteki ma wspierać nowsze płytki, skoro najnowsza bibliotek tego nie robi? Wiesz coś na ten temat, bo to byłaby ciekawa informacja 🙂

na forum rpi jest patch do ostatniej wersji, gdzie (podaj link) jest coś o starszych działających?

akurat bardzo mnie to interesuje...

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...