Skocz do zawartości

16 Bitowa wartość przez USART STM32

Protektor28

Pomocna odpowiedź

Witajcie

Potrzebuję porady. Próbuję wysłać 16 bitową wartość przez USART i wyświetlić ją w czasie rzeczywistym na komputerze na wykresie. Moje pytanie to jak to najłatwiej zrobić? Jak przesłać to z mikro-kontrolera STM32 (USART jest 8 bitowy) i w jakim programie mogę to wykreślić ? Domyślam się, że wartość 16 bitową dzielę na dwie paczki po 8 bitów, ale jak to dokładnie zrobić? Potrzebuję konkretnego (możliwie najprostszego rozwiązania) wraz z programem. Uprzejmie proszę o pomoc . Z wszystkie odpowiedzi serdeczne dzięki 🙂 !

Edytowano przez Treker
Poprawiłem formatowanie.

Co do programu na komputer polecam serialplot.

Co do części na STM32 - co to za mikro-kontroler? Na niektóre STM32 są biblioteki Arduino.

Jeśli nie chcesz używać bibliotek, możesz to zrobic to od zera, w przypadku STM32 F103 wygląda to tak:

1. Włączasz i konfigurujesz USART
  2. Wysyłasz pustą ramkę (nwm jak to się tłumaczy, indle frame) i włączasz przerwanie TXE
  3. Przerwanie będzie wchodzić za każdym razem jak USART będzie gotowy do przyjęcia danych.

Teraz wystarczy napisać przerwanie z jakimś licznikiem w środku, które za pierwszym razem wstawi do USART_DR pierwsze 8 bitów, a za drugim razem drugie.

6 godzin temu, Protektor28 napisał:

Jak przesłać to z mikro-kontrolera STM32 (USART jest 8 bitowy) i w jakim programie mogę to wykreślić ?

Jeśli szukasz ciekawego rozwiązania do tworzenia wykresów z danych wysyłany na UART to sprawdź ten program: Arduino: jak rysować rozbudowane wykresy na żywo?. Kwestia wysyłania odpowiednich ramek z STM. Nie musisz się przejmować, że ten program był pisany z myślą o użytkownikach Arduino.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.