Skocz do zawartości

Orange Pi 3 - godny następca dla Raspberry Pi 3?

Komentator

Pomocna odpowiedź

Jak chodzi o platformę z ARM na pokładzie, ale w nieco silniejszym wydaniu to polecam popatrzeć na coś takiego: https://kamami.pl/friendlyarm/572681-friendlyarm-nanopc-t4.html

Liczba rdzeni nie ma znaczenia, ale ważne jakie to rdzenie - i NanoPC ma do zaoferowania A72, więc wspomniany Orange z jego A53 raczej jest bez szans. Oczywiście cena też jest zacna...

Tańsza wersja to RockPro64: https://botland.com.pl/pl/pine64-rock64/12991-pine64-rockpro64-rockchip-rk3399-cortex-a72a53-4gb-ram.html

Też ma A72 na pokładzie. W obu przypadkach cena jest oczywiście wyższa, ale coś za coś. No i nadal Note9 to nie będzie.

A co do zasilania w samochodzie, to może łatwiej użyć wejścia 12V zamiast USB? Obie płytki o których pisałem można zasilać z 12V, wtedy i dla CPU i peryferiów wystarczy mocy.

• Lubię! 2

Sorrki za generalizowanie, tak wiem że wszystko jest ważne. Architektura, nm, ilość rdzeni itp.

Po prostu to nie był mój główny temat, a tylko generalizowanie że chodzi o w miarę wydajność. A nie chciałem pisać za długich postów bo wtedy ludziom nie chce się czytać.

Tak jak zaznaczyłem, urządzenie będzie w samochodzie ale chce aby było mobilne. Złącza inne niż USB-C utrudnia bardzo uniwersalność. Osobiście trochę mnie denerwuje złącza takie jak podałeś w tamtych płytkach bo USB-C PD obsługuje 12V do 5A więc utrudnili mi sprawę że nie zastosowali USB-C. Chciałbym mieć połączenie np. ładowarka samochodowa USB-C PD -> PowerBank USB-C PD -> SBC. Takie rozwiązanie umożliwia mi wyjęcie SBC z samochodu bez resetu lub działanie z nim w "terenie".

Mam wrażenie że aktualności nie ma takich rozwiązać na rynku więc będę musiał poczekać aż USB-C PD będzie tak bardzo popularne do ładowania jak teraz micro USB.

Ps. Taka prośba na przyszłość, nie próbujmy krytykować ludzi po kilku zdaniach posta. Ja jestem ogółem zabiegany i nie robię zbyt dobrego pierwszego wrażenia 🙂

• Lubię! 1

25 minut temu, Elvis napisał:

Jak właśnie widzę te rockchipy to od razu czerwona lampka się zapala. Pisałem wcześniej o mediateku, ale pomyliłem się chodziło mi o rockchipa. Mam takiego 8 rdzeniowego z RK3368 - GeekBox i to nawet nie jest dobry przycisk do papieru, bo lekki. Wsparcia obecnie żadnego, to co się pojawiło to zwykła ściema. Radzę się trzymać z daleka. 

Oczywiście tego 3399 nie próbowałem, domyślam się tylko, że to będzie dokładnie takie same "badziewie". Silne rdzenie, ale poprzez brak sensownego wsparcia, braku aktualizacji a co najważniejsze stabilnych sterowników czy też nowoczesnego kernela skończy jak każde tego typu urządzenie? Czy ktoś na temat rockchipa to w ogóle słyszał dobre opinie?

• Lubię! 2

Już na początku napisałem co myślę o opcji <200zł ze wsparciem itd. Jak dla mnie SBC dzielą się na dwie kategorie - tańsze układy idealne do DIY, modyfikacji kernela, czy własnych rozwiązań wbudowanych. Do tej grupy zalicza się RPi, Beaglebone, Odroid C1/C2, Atmel SAMA5 i cała reszta chińskich klonów.

Natomiast to o czym napisałem to zupełne przeciwieństwo - układy, które starają się wydajnością dorównywać intelowi. Dla nich nie ma dobrego wsparcia, ale można zainstalować system i używać jako namiastka laptopa. Bo te z pierwszej grupy do tego się po prostu nie nadają - no chyba że ktoś jest baaardzo cierpliwy.

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay