Skocz do zawartości

Zasilanie 6v z pakietu 2 cell 7,2V

Atomowy

Pomocna odpowiedź

Witam serdecznie. 

Borykam się z problemem zasilenia płytki elektronicznej [ a dokładniej mostków H na niej ] - konstrukcja - schemat załącznik. Naładowany pakiet baterii li-pol dostarcza mi około 8,4V [rozładowany około 7,2V ]. Chciałbym niezależnie od napięcia zasilania pakietu mieć 6V oczywiście w granicach rozsądku powiedzmy +- 0.3V. Przychodzą mi go głowy następujące rozwiązania: 

1) Czy sterując takim mostkiem z mikrokontrolera sygnałem PWM, którego wartość międzyszczytowa sygnału jest powyżej 6V np 8,4 nie używając maksymalnego wypełnienie nie uszkodzę silników ? [ bo jakby nie patrzeć sumarycznie napięcie będzie niższe - dlatego obawiam się tego ze względu na niemałą wartość pieniężna silników 😂 ] 

Lub:

1) stabilizator LDO - lecz tu mam obawy o pobór prądu, który może dochodzić do 3A - czy to nie będzie problem - jeżeli nie prosze o propozycje takich układów / przetwornic 

2) dwie/trzy diody w szeregu co da mi 2,1V spadku - dla rozładowanego aku trochę za mało       

------------------------------ 

Dane silników: 

- napięcie nominalne - 6 V 

- pobór prądu - bez obciążenia - 0,046 A 

- thermal resistance [opór cieplny ?] - 4,3 Ohm 

- rated current ( thermal limit ) - prąd znamionowy - 0,63 A - czyli jak rozumiem maksymalny przy jakim silnik pracuje jeszcze "poprawnie" 🙂 

-----------------------------  

Pozdrawiam 🙂

Bez tytułu.jpg

@Atomowy najważniejsza jest informacja na temat prądu pobieranego przez silniki, gdy wał jest zatrzymany. To pozwoli oszacować lepiej potrzebne elementy. Co to dokładnie za silniki? Ten mostek chcesz budować samemu z jakiegoś konkretnego powodu? Pytam, bo dziwie się, że nie chcesz wykorzystać gotowego scalaka, który jest mostkiem H.

(edytowany)

@TrekerSęk w tym, że mostki mam już zbudowane -> używam płytki z UTP: http://roboty.utp.edu.pl/?page_id=80. Mostek jest konkretny i napewno wytrzyma maksymalne obciążenie silników, kwestia jest poprostu zasilania z baterii, które muszę okiełznać 🙂  W/w płytkę mogę zasilić szerokim zakresem napięć, lecz mostek H jest zasilany bezpośrednio z baterii - taka specyfika tej platformy, wiec narodziła się koncepcja zmniejszenia napięcia na wejściu całej platformy, a co za tym idzie na mostkach H, tak żeby mieć napięcie na silnikach 6V.

W przyszłości wyrzucę takie rozwiązanie do kosza - zaprojektuje całość od nowa, ale teraz chce mieć coś od razu. Trzeba się po mału od nowa wdrożyć w zawody i poznać przeciwników 😁 

Edytowano przez Atomowy

Jeśli używane silniki nie są najgorszej jakości to chyba zacząłbym od testów z regulacją PWM. Jak będziesz ostrożny to nic nie uszkodzisz. Ewentualnie dla większego spokoju możesz wstawić sobie na wejście jakąś przetwornicę step-down, ale tutaj trzeba byłoby dobrać co z zapasem 😉

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Oki rozejrzę się za przetwornica. Ale intuicja elektroniczna 😂 podpowiada mi, że samo PWM odpowiednio sterowane sprawdziłoby się najlepiej tak jak piszesz @Treker, tylko chciałem się upewnić na forum czy oby na pewno mam racje. Narazie podłączyłem 3 diody w szereg i napięcie na wyjściu jest okej 6,1V. 

A co do silników to można powiedzieć ze są najlepszej jakości 😁, ale wyborem się nie chce chwalic musi byc jakaś tajemnica konstrukcyjna kolejnej maszyny minisumo. 

Pozdrawiam Atomowy 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.