botulus Napisano Marzec 14, 2019 Udostępnij Napisano Marzec 14, 2019 Dzień dobry! Chcę zbudować robota mobilnego na wzór tzw. "Buggy Car", czyli takie auto terenowe. Projekt zawieszenia już mam i teraz zastanawiam się, jakich silników powinienem użyć. Robot będzie miał wymiary ok. 15x25 cm. Waga myślę, że nie przekroczy 1,5 kg, średnica kół ok. 8 cm. Co najważniejsze, ma jeździć po "trudnym terenie" - trawa, niewielkie kamienie itp. I moje pytanie - silników z jakimi parametrami powinienem szukać? Kompletnie nie orientuję się ile potrzebowałbym Nm i rpm, żeby to działało jak należy. No i jeszcze chciałbym, żeby jego prędkość była taka.. rozsądna. :P Wiadomo, że będzie jeździł jak te szybkie linefollowery, ale też nie chcę żeby się żółwił. :D Da się dobrać taki silnik do tych wszystkich założeń? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Marzec 15, 2019 Udostępnij Marzec 15, 2019 @botulus, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start: Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników. Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć? Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości. 23 godziny temu, botulus napisał: Co najważniejsze, ma jeździć po "trudnym terenie" - trawa, niewielkie kamienie itp. I moje pytanie - silników z jakimi parametrami powinienem szukać? Kompletnie nie orientuję się ile potrzebowałbym Nm i rpm, żeby to działało jak należy. Raczej ciężko będzie dobrać coś "na oko". Może dobrym tropem byłoby podejrzeć gotowe zestawy modelarskie? Sprawdź np. na HobbyKingu jakie napędy stosuje się w pojazdach zbliżonych rozmiarami do Twojego projektu - zawsze będzie jakiś punkt zaczepienia 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź