Skocz do zawartości

Robot Line Follower z 5 czujnikami na ATTINY 2313 i L293DNE

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Zabieram się właśnie za zrobienie robota line follower.

Spędziłem długie godziny na analizowaniu różnych schematów i ... szukam czegoś innego, no i tu moja prośba o pomoc.

Bardzo spodobał mi się schemat na tej stronie , ale po wizyci w sklepie okazało się, że większość części jest niedostępna 🙁

Drugim, który mi się spodobał jest taki schemat

Udało mi się dostać prawie wszystkie podzespoły do niego, ale muszę wprowadzić kilka poprawek i ... POMOCY!

W pierwszym projekcie płytka z 5 czujnikami stanowi oddzielny układ, łączony z płytką właściwą taśmą. To rozwiązanie bardzo mi się podoba, ale w drugim projekcie niestety są tylko 4 czujniki, a zależy mi na piątym. W dodatku wolałbym zastosować czujniki CNY70 zamiast bawić się w ustawianie diód.

Pomoże mi ktoś przebudować ten drugi układ tak, aby pracował z 5 czujnikami CNY70?

Druga sprawa to prośba o Wasze sugestie co do poprawności schematu i ewentualnych jego ulepszeń.

Z góry dziękuję za szybką pomoc, bo czas mnie nagli 🙂

Co za problem doczepić kolejny sensor, przecierz starczy nóg proca? Co do czujników to schematy są w necie i na tym forum także

Możesz podesłać jakiś przykładowy schemat, bo ja niczego podobnego nie znalazłem?

Co do podczepienia do nóżki procesora, to i owszem, problemu pewnie nie ma, ale nóżek jest 20, a ja pojęcia nie mam do której można podczepić 🙁

Schemat drugi ma czujniki podczepione do LM324, a z tego co widzę umożliwia on podczepienie jedynie 4 czujników - mylę się? Jeśli tak to proszę o jakiś schemacik 🙂

Jeden układ LM324 daje możliwość obsługi 4 czujników, ale możesz zastosować dwa układy, a przez to do 8 czujników.

Inna sprawa, że lepiej działa układ bez LM324 za to z podłączeniem do ADC procesora.

Wtedy masz po pierwsze możliwość autokalibracji układu, po drugie możesz wykrywać nie tylko stan linia widoczna/nie, ale również częściowe najechanie na linię.

Jeden układ LM324 daje możliwość obsługi 4 czujników, ale możesz zastosować dwa układy, a przez to do 8 czujników.

Inna sprawa, że lepiej działa układ bez LM324 za to z podłączeniem do ADC procesora.

Wtedy masz po pierwsze możliwość autokalibracji układu, po drugie możesz wykrywać nie tylko stan linia widoczna/nie, ale również częściowe najechanie na linię.

Na tej stronie znalazłem opis nóżek tego procesora, niestety nie wiem co to jest ADC 🙁 - możesz bardziej łopatologicznie opisać jak to zrobić?

Chciałbym zrezygnować z LM324, czy w związku z tym mogę zbudować układ czujników jak na schemacie 1, czy inny, a jeśli taki sam, to gdzie podczepić kolejne styki złącza SV2?

Nie znam attiny2313, z tego co widzę nie ma w nim ADC.

Przy okazji, ADC to przetwornik analogowo-cyfrowy. Pozwala na mierzenie napięcia. Typowe nóżki procesora (tzw. I/O) dają tylko informację 0 - napięcie 0V, 1 - napięcie 5V. Za pomocą przetwornika można ustalić jakie napięcie jest podłączone, np. 1V, 1,5V itd.

Jeśli chcesz zostać przy attiny to pozostaje polubić LM324.

Schemat bez tego układu pracuje z procesorem atmega8. Na atmega8 można podłączyć 8 czujników bez potrzeby stosowanie LM324.

Nie znam attiny2313, z tego co widzę nie ma w nim ADC.

Przy okazji, ADC to przetwornik analogowo-cyfrowy. Pozwala na mierzenie napięcia. Typowe nóżki procesora (tzw. I/O) dają tylko informację 0 - napięcie 0V, 1 - napięcie 5V. Za pomocą przetwornika można ustalić jakie napięcie jest podłączone, np. 1V, 1,5V itd.

Jeśli chcesz zostać przy attiny to pozostaje polubić LM324.

Schemat bez tego układu pracuje z procesorem atmega8. Na atmega8 można podłączyć 8 czujników bez potrzeby stosowanie LM324.

Załóżmy więc, że nie mam wyjścia i muszę zastosować ATMEGA8. No i tu kolejne trzy pytania:

- czy ATMEGA8P to to samo co ATMEGA8-16PU, bo innych na Allegro nie ma 🙁

- gdzie podłączyć 6, 7 i 8 czujnik, rozkład pinów poniżej

- jak połączyć ATMEGA8-16PU z L293D?

Chyba to samo. Na pewno Atmega8-16PU będzie ok, nie wiem co dokładnie znaczy Atmega8P. Nie kupuj tylko Atmega-16PA, chyba że chcesz w obudowie smd 🙂

Nie polecam Atmegi8L (jest na obrazku). Może pracować z niższym napięciem, za to jest wolniejsza.

[ Dodano: 27 Paź 09 06:55 ]

Co do podłaczenia, to piny PC0 do PC5 mogą być wejściami ADC.

Przy okazji korekta - 8 czujników można podłączyć tylko do wersji w obudowie SMD. Wiedzę, że w wersji przewlekanej max. 6, ale i tak powinno wystarczyć.

Wiedzę, że w wersji przewlekanej max. 6, ale i tak powinno wystarczyć.

Wystarczy, pytałem z ciekawości.

A jak połączyć Atmega8-16PU z L293DNE, bo nie ma nigdzie takiego schematu?

Prawie poprawnie ;D

RA0 łączymy z którymkolwiek wyjściem Uc

RA1 łączymy z którymkolwiek wyjściem Uc

RA2 łączymy z którymkolwiek wyjściem Uc

RA3 łączymy z którymkolwiek wyjściem Uc

(najprościej ci będzie wszystkie RA podpiąć pod 1 port tzn. na PD...)

RA0 i RA1 sterują pracą jednego silnika

RA2 i RA3 sterują pracą drugiego silnika.

Prawie poprawnie ;D

RA0 łączymy z którymkolwiek wyjściem Uc

RA1 łączymy z którymkolwiek wyjściem Uc

RA2 łączymy z którymkolwiek wyjściem Uc

RA3 łączymy z którymkolwiek wyjściem Uc

(najprościej ci będzie wszystkie RA podpiąć pod 1 port tzn. na PD...)

RA0 i RA1 sterują pracą jednego silnika

RA2 i RA3 sterują pracą drugiego silnika.

Teraz to się całkiem pogubiłem 🙁

Czyli:

RA0 łączymy z PD0

RA1 łączymy z PD1

RA2 łączymy z PD2

RA3 łączymy z PD3

Czy dobrze zrozumiełem?

Jeśli nie, to napisz mi proszę dokładnie, co do czego.

Może być. Zanim zadasz kolejne tego typu pytanie, radzę poczytać na temat mostków H (na forum było już sporo tematów o podłączaniu ich do uC).

Malum, widzę że jesteś początkujący. Proponuję żebyś najpierw nauczył się trochę o elektronice, zanim zbudujesz robota.

Nie miej mi tego za złe, ale chociaż podstawy trzeba opanować.

Postaraj się najpierw zrobić proste układy, proponuję zacząć od migania diodą, czyli płytka tylko z procesorem i diodą. Jak poznasz trochę co i jak działa, zrobisz linefollowera.

W tej chwili oczekujesz, że ktoś za ciebie przygotuje cały schemat. To nie problem, tylko czy nauczysz się tak czegoś?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...