Skocz do zawartości

gdzie mozna kupic gotowego robocika???

taratura13

Pomocna odpowiedź

witam wszystkich,

wiem ze temat nie bardzo pasuje do problematyki poruszanej na forum, ale zaryzykuje ;-p

Zaczne od poczatku.... Temat mojej pracy dyplomowej- "Zastosowanie robota mobilnego do automatyzacji wybranych procesow technologicznych"

Celem pracy jest analiza mozliwosci wykorzystania robotow mobilnych do automatyzacji wybranych procesow technologicznych. W robocie zostanie wykorzystane srodowisko LabView. Konieczne bedzie opracowanie oprogramowania umozliwiajacego wspolprace robota z siecia Ethernet. Robot bedzie dodatkowo wyposarzony w kamere wizyjna.

Promotor powiedzial mi ze jemu bardziej zalezy na tej czesci programowej (tzn. interfejs uzytkownika itd) i jesli znajde jakiegos dobrego robota, ktory bedzie mial szerokie mozliwosc programowe (moze byc jakis chwytak dodatkowo lub cos w tym stylu), to on jest w stanie sfinansowac jego zakup 🙂

Problem polega na tym ze nie bardzo wiem gdzie mozna sie zglosic z checia zakupu takiego robota. Zazwyczaja na stronach (np. robotyka.com) sa juz przedstawione gotowe konstrukcje, a mi by bardziej odpowiadala jakas stronka w formie katalogu 😉 tzn. robot-jego mozliwosci-spis czesci-CENA

jezeli ktos zna taka stronke albo wie gdzie moglbym sie zglosic z tym problemikiem ;-p to bede bardzo wdzieczny za pomoc

pozdrawiam 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Witam.

Gotowego złożonego robocika jak i kit do montazu można kupić w

http://mobot.pl/index.php?site=products&type=1&details=29

Dodatkowo do robota dołączana jest aplikackja do jego graficznego programowania ( nie trzeba znac jezyków C,C++ czy assemblera).

Można takze dokupic radiowe moduły do bezprzewodowej komunikacji z robotem.

Jakiej wielkości to ma być robot? Jeśli dość niewielki to polecam Bioloida. Do kitu w wersji expert masz dołączone m.in. 21 serw, kamerę bezprzewodową, 3 multisensory (odległości, dźwięku i światła w jednym plastiku), 2 jednostki sterujące + 2 moduły bezprzewodowe ZigBee, adapter ZigBee->serial. Masa części konstrukcyjnych z przykładami, więc buduje się łatwo. Programowalny w m.in. C. Ale wtedy przetwarzanie obrazu i współpracę z Ethernetem musiałbys zrobić od strony peceta. Koszt zestawu koło 5 tys.

Druga możliwość to HEMISSON od K-TEAM:

http://www.k-team.com/kteam/index.php?site=1&rub=22&page=16&version=EN

Niewielki robocik, można dokupić do niego kamerę liniową (przetwarzanie obrazu przez procek onboard), albo bezprzewodową kolorową z wyjściami video. Do tego moduł Bluetooth. Programowalny również w C, a co ciekawe, ma dołączony niezły symulator robota. Cena 3-4,5 tys.

Obie opcje do zrealizowania. Gdybyś był zainteresowany to kontaktuj się z ludzmi z RoboNETu - biuro@roboshop.pl . Mają u siebie oba robociki i bez problemu wystawiają ofertę/fakturę dla uczelni.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.