Skocz do zawartości

uC Intel 1980

mateuszlor

Pomocna odpowiedź

Znalazłem w starym telewizorze taki uC: (układ napisów oryginalny)

Intel 1980

P8035AHL

K843995

Znalazłem datasheeta do podobnych uC (lecz nie do tego).

Z tego co wyciągnąłem z tej dokumentacji to że układy z P na początku są programowalne.

Stąd właściwe pytania:

1. Jak go zaprogramować (jaki programator/płytka)?

2.Czy można go aktualnie wykorzystać?

Można stosować takie "egzotyczne" procesory, ale jaki jest w tym sens?

Masz jedną sztukę i jak go uszkodzisz to koniec. Pewnie da się kupić nowy, ale cena jest zapewne kosmiczna.

W tej chwili masz całe tony AVRów, PICów i ARMów, które dostajesz za kilka zł, masz opisy, porady, programatory i co nie tylko. Szkoda czasu na bawienie się w coś egzotycznego.

Dość ciekawa "zabawa" z procesorem podobnym do tego (też zabytek, 8042) znajduję się w EdW 7/2008, jak chcesz to sobie poczytaj (dokładna nazwa artykułu to "Cyfrowa archeologia - mikrokontroler 80C42").

• Pomogłeś! 1

To jest mikrokontroler rodziny MCS-48, zabytek już. Nie ma co się w to bawić, możesz poszukać dokumentacji całej rodziny, ale gdzie Ty pod to znajdziesz kompilator to ja nie wiem. Poczytaj to. Hmmm, a ile za to byś chciał ? =>

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

To jest mikrokontroler rodziny MCS-48, zabytek już. Nie ma co się w to bawić, możesz poszukać dokumentacji całej rodziny, ale gdzie Ty pod to znajdziesz kompilator to ja nie wiem. Poczytaj to. Hmmm, a ile za to byś chciał ? =>

Gdzieś chyba mam (cross) asembler pod konsolę do nich. Inna sprawa że w starych klawiaturach do PC też tego pełno siedziało.

Natomiast dziwi mnie że te układy są programowalne - być może są to promy - w każdym razie nie widziałem jeszcze eproma. Z tego co pamiętam adresuja kilka (2kB?) kilo pamięci. Zgadzam się że bez sensu jest ich używanie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.