Skocz do zawartości

Parę pytań początkującego

Pomocna odpowiedź

W książkach o podstawach elektroniki, nie ma o mikrokontrolerach. Jest to temat tak szeroki, że osobna ksiązka jest niezbędna. Ale w tej o programowaniu, Marcina Wiązania, są propozycje prostych układów z mikrokontrolerem, i wyjaśniony program do nich. Na oślej łączce uczysz się elektroniki analogowej.

Taka książka to internet 😋

Na serio to naprawdę polecam Oślą łączkę, te 2 części. Myślałem, żę znam postawy elektroniki nawet nieźle, ale po przeczytaniu tych dwóch części wszystko się uporządkowało no i bardzo zachęca do budowania układów.

Też ją polecam, tzn tą Oślą łaczkę, ostatnio pożyczyłem ją dla kolegi - jest mega zadowolony. To chyba jedna z najlepszych pozycji.

Witam a czy ta Ośla Łączka to jest to samo co Wyprawy w świat elektroniki, ponieważ szukałem tej książki po internecie i znależć nie mogłem:(

Tak to dokładnie to samo. Wyprawy w świat elektroniki to taka reedycja. Wg mnie fajniejsza, bo z tego co się orientuje to full kolor, a ja miałem oślą łączkę, to były zwykłe ksera z EdW dodawane przez AVT 😉

A czy druga część tej książki to Wyprawy w świat elektroniki wyższy stopień wtajemniczenia. Mam już pewne wiadomości, ale czy główne zastosowania rezystorów, kondensatorów.. itd. znajdę w tej drugiej części.

Pewne wiadomości tzn?

Tak ogólnie to polecam całość, ale jeśli szukasz czegoś odnośnie analogówki, to znajdziesz to w 1 części wypraw w świat elektroniki. Zaczyna się od łatwych, do normalnych układów. 2 część jest nawet prostsza bym powiedział, jednak dotyczy innych tematów. Są tam opisane układy związane z prądem zmiennym, oraz bramki logiczne.

Ja w tech mam taki fajny przedmiot jak przetwarzanie i obróbka sygnałów i naprawdę wiele z tego sie przydaje szukajcie tez książek o takiej tematyce.

W konwencji robotów kroczących Zielińskiej

to o robotach kołowych:

Żylski, Burghardt, Henzel: Autonomiczne mobilne roboty kołowe

Giergiel, Henzel, Żylski: Modelowanie i sterowanie mobilnych robotów kołowych

Mimo, iż te książki są dosyć cienkie to zawierają dużo ciekawych informacji od zupełnych podstaw do zaawansowanego sterowania i modeli matematycznych.

Pozdrawiam

Ja ze swej strony do projektowania układów polecam:

"Projektowanie systemów mikroprocesorowych" Paweł Hadam Wydawnictwo BTC

Sam nie zadobrze znam się elektronice a dzięki tej książce zrozumiałem jak tworzyć układy na AVR'kach ;]

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...