Skocz do zawartości

Połączenie raspberry przez eduroam

Karliko

Pomocna odpowiedź

Cześć, chce się połączyć z raspberry pi 3 B+ przez eduroam (sieć uczelnianą) i nie wiem kompletnie jak to zrobić bo nie mam hasła i loginu do sieci tylko sam certyfikat do logowania. W internecie są filmiki i tematy na forach po ang ale ja nic z nich nie rozumiem. Z góry dziękuję za pomoc.

Pytanie po co chcesz się tak łączyć? Na pewno w sieci uczelnianej są jakieś zabezpieczenia i blokady, szczerze wątpię, że będziesz mógł się łatwo połączyć przez SSH. Potrzebujesz do czegoś takie połączenia czy chcesz to zrobić na potrzeby nauki pracy z RPi?

Do nauki pracy z RPI, mam już dość podłaczania kabla ethernet i chciałem zapytać czy jest to wgl możliwe by połączyć się z eduromem. Na filmiki poniżej jest taki tutorial jak się połączyć ale ja nie mam hasła tylko certyfikat i nie wiem jak się go załącza.

Nie testowałem na raspberry, ale używam debiana na laptopie i wpis w wpa_supplicant.conf wygląda następująco:

network={
        ssid="eduroam"
        key_mgmt=WPA-EAP
        proto=WPA2
        pairwise=CCMP TKIP
        group=CCMP TKIP
        eap=TLS
        ca_cert="/home/elvis/ca.pem"
        private_key="/home/elvis/cert.p12"
        private_key_passwd="111"
}

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@Elvis Wpisałem też taki config i narazie mi się pokazało coś takiego, nie mogę kliknąć w eduroam. Wiesz może co dalej zrobić? Wiem że skądś trzeba mieć adres ip danego przez router malince ale nie wiem kompletnie jak go odczytać.

image.thumb.png.1859c36c620986116bf670df4a913d3c.png

Nie używam networkmanager-a, więc nie podpowiem. Ale powinny być podobne opcje jak w pliku wpa-supplicant, chociaż pewnie pod innymi nazwami. Adres ip dostaniesz przez dhcp, więc to akurat nie problem.

Edytowano przez Elvis

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.