Skocz do zawartości

Jak automatycznie generować kod i schemat dla Arduino?

Pomocna odpowiedź

Jak automatyczne generować kod i schemat dla Arduino?

Męczyliście się kiedyś z uruchomieniem projektu na Arduino, a później okazało się, że wina leży w źle wykonanych połączeniach? Oto program, który na podstawie listy układów wygeneruje dla Was schemat montażowy, kod testowy oraz dokładną instrukcję budowy.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Jak dla mnie bardzo ciekawy program, ale trochę zapala mi się czerwone światełko czy to nie jest już przesada. Można ułatwiać, ale jest jednak granica, za którą zaczyna to być trochę szkodliwe. Pytanie czy osoby korzystające z tego programu będą później umiały samodzielnie coś zmienić w układzie bez sięgania po generator 😉

Te przykłady niestety wszystkiego nie załatwiają. W kodzie jest tylko jeden szablon, który nie ma możliwości pokrycia kilku przypadków użycia. Nawet jeżeli, ktoś trafi na kod który realizuje to co potrzebne to i tak trzeba go mocno zmodyfikować, żeby był użyteczny. Dlatego program ten wygląda bardziej na taki dodatek do zabawy w sprawdzanie jak działa to co kupiłem dla naprawdę początkujących.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@maniu jeśli chodzi o "logikę programu" to masz 100% racji. Mnie martwi jedynie to czy takie ułatwianie nie sprawi, że dużym wyzwaniem będzie podłączenie do Arduino nowej diody lub przycisku bez wykorzystania generatora...