Skocz do zawartości

Metalizacja otworów pcb

Pomocna odpowiedź

Witam! Ostatnio kupiłem frezarkę, aby wykonywać precyzyjne płytki do SMD z soldermasą i w ogóle wszystko pięknie ale przelotki stanowią spory problem. Drut czy nit załatwia sprawę do czasu. Do czasu aż wystąpi potrzeba zrobienia przelotki pod układem w obudowie np. TQFP gdzie takowa nie może wystawać praktycznie wcale bo układ będzie odstawał. Czy poza cynowaniem przelotek (co w przypadku ich średnicy <=0.6 graniczy z cudem, i jest nietrwałe bo grzanie koło przelotki może ją uszkodzić) jest jeszcze jakiś inny sposób? Może jakieś krótkie druciki wchodzące ciasno w otwory i ich następne przylutowanie co byłoby trwalsze. Tylko gdzie kupić coś takiego...

Pozdrawiam.

Istnieje wiele sposobów, poszukaj na tym forum i na elektrodzie. Ludzie mają najróżniejsze przepisy — od nitowania, poprzez malowanie złotolem i elektrolizę, do pełnego procesu chemicznego używanego w fabrykach — ludzie próbują wszystkiego. Jedną stałą niestety jest to, że domowymi metodami nie zrobisz takiej płytki jak fabryczna, zawsze musisz uwzględnić w swoim projekcie metodę jaką chcesz użyć — więc przelotki będą musiały być odpowiednio większe, mieć odpowiednio więcej miedzi dookoła, etc.

Gdzie można kupić druciki? Tam gdzie kupujesz kable. Ja zamawiam z Aliexpresu dokładnie taki drut, jak potrzebuję. Kable telefoniczne/sieciowe są też dobrym źródłem drucików, nie wspominając o starych transformatorach lub silnikach.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...