Skocz do zawartości

Detaliczne cięcie blachy?

Pomocna odpowiedź

cięcie wodą jest stosunkowo drogie i mało opłacalne..

No teraz to dowaliłeś 😃, akurat Cię zmartwię bo pisze o tym prace inżynierską, no i w ramach pisania tej pracy miałem dostęp do obrabiarki AWJ. Cięcie ta metodą jest tańsze od cięcia laserem, można ciąć grubsze materiały, do tego gumę, kompozyty, szkło, marmur i co tylko nie wymyślisz to to potniesz przy pomocy AWJ. Do tego sama maszyna jest nieporównywalnie tańsza od sprzętu do cięcia laserem.

Kulpina, weź zaprojektuj jakiś element skontaktuj się z firmą i poproś o wycenę, to się dowiesz o ile jest tańsze.

Skoro koszt cięcia zależy, od zużycia energii i kosztu urządzenia i amortyzacji, projektu i materiału, to w przypadku pierwszych 3 zmiennych, AWJ jest nie do przebicia. Ja na potrzeby swoich badań pociąłem na AWJ 0,5 tony blachy w ramach badań, kosztowało mnie to nic.

Proponuję pośledzić literaturę branżową, wszędzie się dowiecie, że AWJ jest tańsze szybsze i potnie wszystko niezależnie od grubości.

Do cięcia grubszych blach i większych rozmiarów bardzo dobra jest wycinarka plazmowa, niestety jest to już koszt kilku tysięcy + kompresor, ale jak namierzy się kogoś kto ją ma to za flachę wam potnie.

http://www.pragma.com.pl/kontakt.php - z tą firmą się kontaktowałem podczas pisania pracy inżynierskiej, no i jako jedyni udzielili mi kilku sensownych odpowiedzi na moje pytania związane z kosztami prowadzenia procesu ciecia AWJ, odnośnie kosztów inwestycyjnych na sprzęt i amortyzacji itp ... co do cen cięcia się nie dopytywałem.

KD93, powiedzmy że masz fantazje chcesz wystrugać ładną budę dla robota sumo. Bierzesz sześcian o boku 100mm powiedzmy z aluminium, każesz wyciąć go tak by zostały tylko 4 ścianki o grubości 4 mm. Alternatywa jedyna to frezowanie 😋, a tak to trzaskasz element na AWJ.

Na potrzeby badań ciąłem stal szybkotnąca o twardości 65HRC, a żeby było weselej to ciąłem materiał wsadowy o grubości 150mm, szło mozolnie ale dało rade. Zobaczymy, może po obronie jak będę chciał coś wyciąć promotor się zgodzi po znajomości 🙂.

• 7 lat(a) później...

Źródło laserowe ma do 10kW, pompa wodna do 37kW. Jaka oszczędność na prądzie? Źródło laserowe i cały laser wymaga mniejszej częśtotliwości przeglądów niż WJ i części eksploatacyjne są tańsze. O prędkości cięcia lasera i prędkości ruchów pośrednich nie wspominając.

Obudowę aluminiową do robota o ściance 4mm robi się giętą z blachy i spawaną w narożniku, nie ciętą z kloca materiału.

• 2 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...