Skocz do zawartości

Kurs Qt – #2 – komunikacja z Arduino przez UART

Pomocna odpowiedź

4 minuty temu, erulission napisał:

w katalogu instalacyjnym Qt, albo przez szukajkę windowsa (jeżeli używasz windowsa 🙂 ). Nie ma głupich pytań.

image.thumb.png.5014e09363a960d3c1e5140bcbf40af9.pngimage.thumb.png.3f495aa3235ca1bd9cb22c35e2a38ac7.png

wygląda na to że czegoś takiego nie posiadam😐. Zdaje się że muszę zainstalować...

2 minuty temu, morteusz napisał:

wygląda na to że czegoś takiego nie posiadam😐. Zdaje się że muszę zainstalować...

To dziwne, może instalowałeś offline? Pobierz sobie instalator online i powinno się wszystko znaleźć na miejscu.

• Lubię! 1
5 minut temu, erulission napisał:

To dziwne, może instalowałeś offline? Pobierz sobie instalator online i powinno się wszystko znaleźć na miejscu.

prawie na pewno online ale dla pewności zainstaluje jeszcze raz

1 godzinę temu, erulission napisał:

zainstalowałem od nowa i dalej to samo

1 minutę temu, morteusz napisał:

zainstalowałem od nowa i dalej to samo

Ale podczas instalacji powinieneś mieć to samo menu, które pokazałem

• Pomogłeś! 1
6 minut temu, erulission napisał:

Ale podczas instalacji powinieneś mieć to samo menu, które pokazałem

wydaje mi się że nie miałem. Na pewno instaluje to co mam?image.thumb.png.0d1498b19128e0b4727f5d8c6809bf04.pngimage.thumb.png.4a08e7938b91b9f44777d029faf68f15.pngimage.thumb.png.7715e243e4a3a0456399b27b043137a6.png

wiem co zrobiłem źle. myślałem że jak odznacze te 3 check boxy pod tym pierwszym (custom instalation) to będe miał wszystkie dostępne biblioteki więc tak też zrobiłem żeby później nie doinstalowywać tylko mieć już z głowy. Jak się okazało nie tak to działa i po odznaczeniu tych 3 pod spodem nie otrzymuje wszystkich bibliotek jak się okazało. Co więcej bo odznaczeniu tych 3 znika zakładka select components co wyjaśnia dlaczego tego nie widziałem.  KLIKAJCIE ZAWSZE CUSTOM INSTALATION BO WAM NIE ZADZIAŁA. 
Dziękuje za pomoc i życzę miłych snów😁

Warto wspomnieć że instalujesz Qt 6.2 a poradnik był pisany pod Qt5. Z tego co widzę od wersji 6 moduł Serial Port jest jako osobny checkbox i nawet podejrzewam dlaczego. Na wydanie Qt 6.0 nie zdążyli wypuścić tego modułu :P. 

Osobiście nie korzystałem z wersji 6 bo na komercyjnych projektach trzymamy się 5 jako że 6 jest niestabilne a do ostatniego wydania praktycznie było nieużywalne (ze względu na brak modułów). Więc jeżeli chcesz mieć pewność że wszystko będzie działać jak w poradniku to warto zassać 5.15 🙂 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...