Kuruś Napisano Czerwiec 25, 2019 Udostępnij Napisano Czerwiec 25, 2019 (edytowany) Cześć, Chciałbym zająć się projektem planszy szachowej, która zapisywałaby przebieg partii w formacie PGN na komputerze. Zastanawiałem się nad sposobem rozróżniania pionów na planszy i wpadłem na pomysł, żeby skorzystać z RFID, jednak mój pomysł okazuje się nieco kosztowny biorąc pod uwagę fakt, że musiałbym użyć aż 64 czytników. Czy czytniki i karty w dosyć bliskiej odległosci nie będą znacząco na siebie wpływały? Nie jestem mocno obeznany w temacie, więc może znacie lepsze sposoby na identyfikację pojedyńczych pionów? Czy arduino w takim projekcie to dobry pomysł czy może jednak przerzucić się na raspberry? Edytowano Czerwiec 25, 2019 przez Kuruś Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Czerwiec 25, 2019 Udostępnij Czerwiec 25, 2019 Jeżeli będziesz śledził partię od początku, to przecież wiesz co gdzie stoi. Wystarczy tylko śledzić co ktoś wziął do ręki i gdzie postawił. Nawet przy zbiciu musi zabrać figurę przeciwnika i postawić na jej miejsce swoją więc to też jest do wykrycia. Niczego nie musisz identyfikować. Wystarczą 64 hallotrony lub kontaktrony i magnesiki. A jeśli użyjesz czujników Halla analogowych, to możesz dodatkowo odróżniać białe od czarnych przez kierunek wektora pola "w dół" lub w "górę" - tak dla pewności. 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kuruś Czerwiec 25, 2019 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 25, 2019 Dzięki za pomysł! Problem pojawi się przy wymianie zaawansowanego piona na figurę. O ile zazwyczaj gracze nie mają dylematu między damą, wieżą, a gońcem to zdarza się, że wybierany jest skoczek. Jednak projekt będę wykonywał ze względu na wartość edukacyjną, toteż zaniedbam ten szczegół. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »