Skocz do zawartości

Kurs Qt – #4 – aplikacja mobilna, łączność Bluetooth z Arduino

Pomocna odpowiedź

Możesz włączyć wszystkie logi dla modułu BT (może zobaczysz w nich coś ciekawego):

#include <QLoggingCategory>

int main(int argc, char *argv[]) {
  QLoggingCategory::setFilterRules(QStringLiteral("qt.bluetooth* = true"));
  // ...
}

4 minuty temu, matsobdev napisał:

Może PC/laptop nie obsługuje BT SPP. Po stronie komputer to dongiel USB/jakiś wbudowany w lapka?

Też bym szukał w tym kierunku. Sprawdziłbym jakiś desktopowy program do obsługi BT Classic czy on jest w stanie się połączyć z HC-05.

• Lubię! 1
  • 6 miesiące później...
Dnia 3.07.2021 o 20:58, MateoS07 napisał:

Próbuję stworzyć drugie okno do aplikacji analogicznej jak w kursie. Po wciśnięciu przycisku pierwsze okno ukrywam następnie otwieram drugie. Jednak drugie okno które odpalam w telefonie nie dopasowuje się kompletnie do ekranu telefonu. Po obróceniu telefonu okno też ląduje w losowym miejscu. Zgaduje że problem był ze sposobem w jaki stworzyłem nowe okno i nie ma ono dostępu do informacji o ekranie, niestety nie wiem jak inaczej sobie z tym problemem poradzić. Drugie okno stworzyłem klikając prawym przyciskiem na projekt i dodałem nową "Klase formularza QT Designer". Ma ktoś pomysł jak sobie z tym poradzić?

(edytowany)

@Matthew11 Dzięki za informacje na pewno stestuję. Miałbym tylko jedno pytanie, czy nawiązywanie połączenia bluetooth i komunikacja z urządzeniem przebiegnie analogicznie do pierwszej części kursu? Mam przez to na myśli przy użyciu tych samych bibliotek metod i obiektów? Zakładam że tak ponieważ dalej wykorzystujemy do programowania język c++ jak w pierwszej części.

Edytowano przez forever

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...